Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně Foto:
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně
Foto: Kitchenette.cz

Zbylo vám doma maso z pečeného kuřete a nevíte, jak ho využít? Máme pro vás tip na skvělé rizoto!

Suroviny
maso z pečeného kuřete 200–400 g
rýže na rizoto (arborio, carnaroli) 400 g
šalotka 1 ks
česnek 1–2 stroužky
olivový olej nebo ghí 2 lžíce
vývar z výpeku a zbytků po pečeni (recept v postupu) 1 l
hrášek (nebo mladý špenát) 2 velké hrsti
bílé víno 1–2 dcl
čerstvé bylinky
parmazán 130 g + na servírování
mořská sůl
Postup
1

Nejprve je potřeba obrat všechno zbylé maso z pečeně a nakrájet si jej na menší kousky. Všechny ostatní zbytky z pečeně, jako jsou kosti, chrupavky, kůže, koření, popřípadě cibule, kořenová zelenina zkrátka vše, co zbylo nechte v nádobě, ve které jste pekli, pokud je tato nádoba způsobilá na použití také na sporáku. (V opačném případě si vše dejte do hrnce a pokuste se i rozpustit výpek v troše vody, abyste i tuto cennou chuťovou složku zachovali a mohli ji přidat do hrnce k ostatním ingrediencím.) Obsah hrnce zalijte vodou a jemně pomalu vařte klidně i hodinu. Jde nám o to, abychom stejně jako při přípravě vývaru přenesli co nejvíce chutí do vody. Tento vývar z pečeně je nejdůležitější ingrediencí u tohoto rizota.

2

V širším hrnci typu caserole nebo ve větší pánvi osmahněte na oleji šalotku doměkka, přidejte česnek na plátky a na závěr všechnu rýži, kterou ještě krátce také orestujte, aby lehce zesklovatěla. Přidejte obrané a pokrájené maso a nyní můžete začít tuto rýži podlévat horkým vývarem "ze zbytků", míchat a průběžně opět podlévat.

3

Nezakrývejte poklicí. Dbejte na to, aby rýže nebyla nikdy na suchu, ale raději stále ponořená ve vývaru. Pokud chcete rizoto trochu ochutit i bílým vínem, postupně přidejte i to. Rýže dokonale přijme chuť výpeku a popřípadě i vína. Správné rizoto je pěkně krémové díky škrobu obsaženému v rýži, ale také díky tomu, že je dostatečně podlité, nikdy není rýže příliš suchá, jako je tomu u pilafu.

4

Když už rizoto vaříte přibližně 10–12 minut a blížíte se do finále, rýži ještě dosolte, popřípadě opepřete a přidejte vámi zvolenou zeleninu. Skvělé je třeba jen s hráškem nebo brokolicí, ale i směs více ingrediencí jako je cuketa, brokolice, špenát, hrášek... je skvělá. Já dávám zeleninu až na úplný konec, protože se vždy snažím aby byla ještě "živá", křupavá, měla pestrou barvu, ale hlavně i chuť. Například čerstvý špenát vmíchávám až na úplný závěr, než přidám parmazán. Celkem se tyto druhy rýže vaří 16–18 minut.

5

Jakmile je rýže na skus, sejměte hrnec ze sporáku a ještě vmíchejte nastrouhaný parmazán, popřípadě bazalku či jiné hodící se bylinky. Servírujte ideálně ihned s dalším parmazánem na posypání.

Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně 2 Foto: Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně; foto: Kitchenette.cz

Objevte nový food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama

\n