Rizoto se zeleninou marinovanou v sójové omáčce

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rizoto se zeleninou marinovanou v sójové omáčce  Foto:
Rizoto se zeleninou marinovanou v sójové omáčce
Foto: archiv Kikkoman

Tip na skvělou večeři! Připravte jednoduché parmazánové rizoto v italském stylu a doplňte ho narychlo orestovanou zeleninou. S výběrem zeleniny se nebojte experimentovat. Obdobně lze připravit i kořenovou zeleninu pečením v troubě – je to také vynikajicí.

Suroviny
sójová omáčka Kikkoman 6 lžic
chilli omáčka 1 lžička
cuketa nakrájená na šikmé plátky 2 ks
mladé žampiony nakrájené na čtvrtky 225 g
žlutá paprika zbavená jádřince a nakrájená 1 ks
olivový olej 2 lžíce
kulatozrnná rýže arborio 225 g
horký zeleninový vývar 900 ml
čerstvě nastrouhaný parmazán 25 g
listy rukoly
Postup
1

Smíchejte sójovou omáčku, chilli omáčku a citronovou šťávu. Nalijte na cuketu, žampiony a papriky a odložte stranou.

2

V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a obalte v něm rýži. Po chvíli přidejte vývar, pouze tolik, aby byla rýže ponořená, a mírně vařte. Rýži pravidelně míchejte a vždy nechte tekutinu vstřebat, než přilijete další dávku vývaru. Po 25 minutách nebo až bude rýže na skus odstavte pánev z plotýnky a vmíchejte parmazán.

3

Rozehřejte pánev wok a na lžíci oleje restujte marinovanou zeleninu (bez marinády) přibližně 3 minuty. Poté přidejte zbývající marinádu a restujte další dvě minuty. Do hotové zeleniny vmíchejte rýži a směs naservírujte do misek. Ozdobte listy rukoly.

4

PRIMA TIP: Na přípravu tohoto rizota je vhodná rýže typu arborio, případně carnaroli, které mají lepší schopnost absorbovat tekutinu a uvolnit škrob a jsou lepkavější než dlouhozrnné varianty.

Rizoto se zeleninou marinovanou v sójové omáčce  Foto:

Rizoto se zeleninou marinovanou v sójové omáčce, foto: archiv Kikkoman

Článek

Kikkoman - tradiční japonská omáčka  Foto:

Kikkoman - tradiční japonská přírodně fermentovaná omáčka

Sójová omáčka Kikkoman se vyrábí již po staletí podle tradičního japonského receptu a to procesem výhradně přírodní fermentace pouze ze čtyř přírodních surovin, kterými...
Videa

reklama

reklama