Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou  Foto:
Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou
Foto: All

Upečená letní zelenina je skvělá sama o sobě jako příloha, ale můžete ji smíchat téměř s čímkoli a bude z ní skvělé jídlo. Vyzkoušejte třeba tuto variantu s quinoou a rýží – je to zdravé a moc dobré.

Suroviny
quinoa 250 g
bílá rýže 200 g
cibule 5 ks
barevné papriky 2–3 kusy
cuketa 2 ks
česnek 8–10 stroužků
sůl 1 lžíce
čerstvě namletý pepř
Na dochucení:
citronová šťáva 2 lžíce
čerstvá bazalka nebo oregano
čerstvě strouhaný parmezán
Postup
1

Nejprve očistěte zeleninu a nakrájejte ji na hodně velké kusy (papriku na kostičky 5 x 5 cm, cibuli na široké půlměsíce a cukety na 1–2 cm široké šikmé plátky). Zeleninu smíchejte s olejem, solí, prolisovaným česnekem a pepřem a dejte v hlubokém pekáči do trouby.

2

Nejprve pečte na 200 ˚C cca 20 minut zakryté, dalších 20 minut pečte na 180 ˚C v odkrytém pekáči. Cuketu přidejte později – tak po 20 minutách, aby nebyla blátivá. Můžete samozřejmě péct i celou dobu na 180 ˚C a nijak zeleninu nekontrolovat, protože pustí šťávu. Na pečení zeleniny počítejte cca 3/4 hodiny, ale může se péct i hodinu, podle toho, jak velké kusy jste nakrájeli. Výsledkem by měla být úžasně dobrá, měkká pečená zelenina se šťávou.

3

Mezitím properte quinou a rýži a dejte je společně vařit podle základního receptu na uvaření quinoy, který najdete na obalu. Vůbec nevadí, pokud bude rýže trošku rozvařená.

4

Nakonec do pekáče se zeleninou zamíchejte uvařenou rýži s quinoou, dochuťte citronem a dle potřeby solí a pepřem. Výhodou je, že jídlo můžete udržovat i delší dobu v mírně vyhřáté troubě a stále bude skvělé.

5

Výbornou přísadou je nastrouhaný parmezán, s kterým můžete jídlo zapéct nebo ho jen nasypte navrch před servírováním. Ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami.

Prima tip: Místo quinoy a bílé rýže můžete použít i jiné druhy uvařených obilovin. Jídlo je vynikající s ječnými kroupami, naturální rýží i s jáhlami. A samozřejmě také s těstovinami či bulgurem.

Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou , Foto:

Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedář, Foto: Poslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama