Rizoto s máslovou dýní a sýrem Gruyère

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Risotto s máslovou dýní a sýrem Gruyère  Foto:
Risotto s máslovou dýní a sýrem Gruyère
Foto: profimedia.cz

K přípravě tohoto výtečného krémového rizota můžete použít i jiné druhy dýně. Důležitá je ovšem speciální rýže, ideálně typ Arborio, která krásně nasává tekutinu, ale přitom si zachová svůj tvar a lehkou pevnost na skus.

Suroviny
tenký pórek, očištěný a nakrájený na jemná kolečka 2 ks
česnek, najemno nasekaný 2 stroužky
červená chilli paprička, zbavená semínek a najemno nakrájená 1 ks
nasekaný čerstvý rozmarýn 1 lžíce
nasekaná čerstvá šalvěj 1 lžíce
rýže na rizoto Arborio 225 g
zeleninový vývar 1 litr
máslová dýně, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky 450 g
sýr Gruyère, nastrouhaný 125 g
vysokotučná smetana 4 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
malé snítky rozmarýnu na ozdobu
Postup
1

Rozpalte olej ve velkém kastrolu nebo hluboké pánvi, vhoďte pórek, česnek, chilli, rozmarýn a šalvěj a restujte asi 5 minut do změknutí.

2

Vsypte rýži a restujte 1 minutu, až zrnka rýže jakoby lehce zprůsvitní. Mezitím v druhém hrnci ohřejte vývar.

3

Do hrnce s rýží vsypte dýni a dobře promíchejte. Zalijte 150 ml horkého vývaru a na mírném plameni míchejte, dokud se vývar nevsákne do rýže. Takto postupně, po sběračkách, přilévejte další vývar, občas zamíchejte a vždy se ujistěte, že je vývar zcela absorbovaný, než vlijete další sběračku. Pokračujte, až bude rýže měkká (na skus), trvá to asi 25 minut.

4

Hrnec sejměte z ohně a do rizota vmíchejte 100 g sýra Gruyére a smetanu. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte ještě 5 minut odležet. Dochuťte solí.

5

Naservírujte na talíře, posypte zbývajícím sýrem a čertsvě namletým pepřem. Ozdobte snítkami rozmarýnu.

Risotto s máslovou dýní a sýrem Gruyère  Foto: Risotto s máslovou dýní a sýrem Gruyère, foto: profimedia.cz

Vyzkoušejte i další recepty na rizoto: 

Článek

20 neodolatelných receptů na rizoto   Foto:

20 neodolatelných receptů na rizoto

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...

Videa

reklama

reklama