Rizoto s krevetami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rizoto s krevetami Foto:
Rizoto s krevetami
Foto: isifa.com

Italské krémové rizoto může mít spoustu podob. Základem je kvalitní kulatozrnná rýže, máslo a parmezán. Zkuste ho tentokrát s krevetami a piniovými semínky - tahle kombinace vám připomene léto.

Suroviny
šalotka 2 ks
česnek 1 stroužek
olivový olej 1 lžíce
Arborio rýže (italská kulatá rýže na rizoto) 175 g
bílé víno 125 ml
rybí vývar 400 ml
máslo 25 g
oloupané krevety 12 ks
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
piniová semínka 20 g
Postup
1

Šalotky oloupejte a nadrobno nasekejte. Stroužek česneku prolisujte. V pánvi rozpálte olej a na něm poduste šalotky a česnek dosklovata. Přidejte rýži a za stálého míchání ji nechte asi 1 minutu vzpěnit, aby se všechna zrnka obalila tukem. Přilijte tolik vývaru a vína, aby byla rýže tak akorát potopena.

2

Na mírném ohni ji nechte vařit, dokud tekutina není skoro vsáknutá. Opět dolijte tolik vývaru a vína, aby rýže byla pouze potopena. Tak, za občasného promíchání pokračujte 20-30 minut, dokud není rýže uvařena „al dente“.

3

Na jemno nastrouhejte parmezán a spolu s máslem ho vmíchejte do rizota. Přidejte loupané krevety a na mírném ohni nechte prohřát. Dochuťte solí a pepřem. Za stálého míchání opražte na suché pánvi piniová semínka.

4

Rizoto rozdělte na čtyři talíře, posypte praženými piniovými semínky a okamžitě podávejte.

Videa

reklama

reklama