Rizoto s batáty, parmskou šunkou a hráškem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–5
Rizoto s batáty, parmskou šunkou a hráškem Foto:
Rizoto s batáty, parmskou šunkou a hráškem
Foto: isifa.com

Klasické rizoto můžete obměňovat podle chuti snad donekonečna. Dnes můžete vyzkoušet variantu s parmskou šunkou a křupavými batáty.

Suroviny
batáty, oloupané a nakrájené 2 ks
olivový olej 2 lžíce
cibule, na kolečka 1 ks
rýže na rizoto 250 g
horký zeleninový nebo kuřecí vývar 750 ml
zmražený hrášek 125 g
sůl
čerstvě namletý pepř
Při podávání:
parmská šunka 3 plátky
zeleninový olej na smažení
batáty, neoloupaný, na tenoučké plátky 1 ks
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Na pekáč nasypte batátové kostky, pokapejte 1 lžící olivového oleje, ochuťte a pečte 25–30 minut.

2

Mezitím rozehřejte velkou pánev se zbytkem oleje, přidejte cibuli a opékejte ji asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte rýži a dobře ji pár minut míchejte, potom přilijte polovinu vývaru. Přidejte tymián.

3

Vařte na střední teplotě, občas promíchejte, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje. Vařte dál a postupně přidávejte vývar, a když už bude všechen skoro absorbovaný, vmíchejte opečené sladké brambory a hrášek a vařte dalších 5 minut.

4

Zatímco se rizoto bude dovařovat, natrhejte plátky parmské šunky a hoďte ji rovnou na horkou pánev a opékejte pár minut, dokud nebude křupavá, a pak ji vyndejte. Do pánve přidejte trochu oleje a opékejte na něm plátky batátů ve dvou várkách, pár minut každou várku, aby plátky byly pěkně křupavé. Nechte je okapat na papírové utěrce.

5

Do rizota vmíchejte parmezán a dobře ochuťte. Rozdělte do servírovacích misek a navrch ozdobte křupavými bramborovými plátky, parmskou šunkou a větvičkami tymiánu.

Rizoto s batáty, parmskou šunkou a hráškem Foto: isifa.com

Rizoto s batáty, parmskou šunkou a hráškem, Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama