Risotto alla carbonara z trouby

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Risotto alla carbonara Foto:
Risotto alla carbonara
Foto: All

Krémové rizoto, na kterém si opravdu pochutnáte! Jen si dejte pozor na jednu věc: recept obsahuje syrová vejce, která se přidávají až do horkého rizota, kde se sice nechají "dojít", ale nijak se předem neupravují. Nejsou tedy stoprocentně uvařená a taková vejce by neměly jíst např. těhotné ženy.

Suroviny
carnaroli nebo arborio rýže 1 hrnek
pancetta nebo slanina nakrájená na kostičky 125 g
máslo 25 g
střední cibule nakrájená najemno 1/2 ks
kuřecí nebo zeleninový vývar 725 ml
čerstvě nastrouhané pecorino 50 g + na posypání
velké vejce 1 ks
crème fraîche 1 vrchovatá lžíce
sůl a černý pepř
Postup
1

Předehřejte troubu na 150 °C. Připravte si hlubokou pánev s vysokým okrajem a odnímatelnou rukojetí (případně s takovou, která může do trouby).

2

Pánev rozehřejte a orestujte na ní pancettu/slaninu dozlatova a dokřupava. Hotovou přendejte na talíř a pánev vytřete papírovou utěrkou.

3

Přidejte máslo, nakrájenou cibuli a na nižším plameni restujte asi 3–4 minuty, dokud cibule nezkměkne.

4

Mezitím si v malém rendlínku ohřejte vývar. Jakmile cibule změkne, přidejte k ní hotovou uzeninu a vmíchejte rýži. Dobře promíchejte, ať se všechna rýže obalí máslem. Zalijte vývar a přidejte černý pepř.

5

Zvyšte plamen, nechejte lehce probublávat a po chvíli pánev vložte na 20 minut do předehřáté trouby. Po uplynuté době pánev vyndejte a do rizota opatrně vmíchejte pecorino. Následně vraťte do trouby na cca 10–15 minut.

6

Mezitím společně vyšlehejte vejce, vaječný žloutek a crème fraîche. Jakmile je rizoto hotové, vyndejte pánev z trouby a opatrně vmíchejte vaječnou směs. Dochuťte solí a pepřem.

7

Rizoto nechejte stát asi 1,5 minuty, vaječná směs za tu dobu zhoustne. Podávejte na teplých talířech a posypané pecorinem.

Risotto alla carbonara 2 Foto: Risotto alla carbonara; foto: seasonsandsuppers.ca

Videa

reklama

reklama