Rilletes z vepřového masa

Doba přípravy:
Rilletes z vepřového masa  Foto:
Rilletes z vepřového masa
Foto: CrustyCorner

Rilletes jsou francouzskou obdobou našich škvarků. Vyrábějí se pomalým vařením osolených kostek masa v tuku – konfitováním. Výsledkem je maso, které se při zpracování vařečkou rozpadne na masovou pomazánku. Původně se dělaly pouze z vepřového masa, nyní můžeme narazit i na kachní a husí.

Suroviny
vepřové maso (mix plecko, krkovice, kýta) 2 kg
syrové vepřové sádlo 1,5 kg
voda 750 ml
sůl 30 g
Postup
1

Sádlo nakrájejte na kostky 3 x 3 cm, maso na kostky o něco větší. Na mírném plameni sádlo pomalu rozpouštějte, nejlépe v litinovém hrnci, a míchejte, dokud nezezlátne. Po částech za stálého míchání přidávejte maso. Poté zalijte vodou, na středním plameni nechte probublávat, občas zamíchejte.

2

Za hodinu zmírněte na minimum, hrnec zamíchejte, zakryjte pokličkou a nechte bublat tři hodiny. Mezitím nádoby na rilletes (terinky, sklenice, keramické misky) vypláchněte vařící vodou a vysušte.

3

Po třech hodinách přidejte sůl a, máte-li, i kosti a kůže. Někdo dává i sklenku bílého vína a různé koření (záleží na vás, ale klidně si vystačíte se základní variantou – sůl a pepř). Opět promíchejte a nechte bublat další tři hodiny, pro změnu bez pokličky. Ke konci varu přidejte pepř, promíchejte a vypněte. Nechte odpočinout, děrovanou naběračkou odstraňte kosti a kůže, nechte hodinu chladnout.

4

Poté seberte tuk, maso několik minut promíchávejte, aby se "dorozpadlo", naběračkou rozdělte do nádob, zalijte sebraným tukem. Nechte vychladnout v chladné místnosti, zakryjte voskovým papírem a uchovávejte týden v lednici. Lze i zamrazit, ale lépe až po dvou dnech uchovávání v lednici. Výborné na opečeném toustu, bruschettě, chlebu... okurka nemůže chybět!

CrustyCorner

Seznamte se s CrustyCorner!

Jmenuji se Vanda a pracuji v jednom z brněnských divadel, jsem matka dvou dětí a od jejich narození se bavím tím, že zkouším nové recepty. Strašně ráda si kupuji kuchařky, ale mým největším pokladem je babiččin rukou psaný starý receptář. Když objevím nějaký receptový poklad, pečlivě ho zapíšu do svého zápisníku a plánuji, jak ho předám dceři. A jednou budou mít moje vnoučata v knihovně také takový starý ohmataný receptář. A mezitím se o své recepty dělím s vámi na mém blogu CrustyCorner.

Videa

reklama

reklama