Rigatoni s vepřovým ragú

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rigatoni s vepřovým ragú  Foto:
Rigatoni s vepřovým ragú
Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Ragú je nejlepší připravit den předem a nechat ho uležet. Já to musím dělat tajně, protože jakmile Ema zjistí, že je v hrnci ragú, chodí ujídat. Namáčí chleba, obírá maso... Pak se k plotně postaví kluci a je vymalováno.

Suroviny
vepřový krk s kostí 400 g
cibule, nasekaná najemno 1 ks
suché bílé víno 150 ml
konzervovaná rajčata 2x 400g plechovka
passata 2 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
těstoviny rigatoni 400 g
strouhaný parmazán 100 g
Postup
1

V silnostěnném hrnci s těžkým dnem rozpalte olej, pak na něm ze všech stran opečte maso, aby se zatáhlo a zhnědlo. Vyjměte ho a na oleji opečte cibuli pěkně dozlatova. Přilijte víno a chvíli provářejte, aby se odpařil alkohol. Pak vmíchejte rajčata a passatu, do hrnce vraťte maso a na mírném plameni vařte minimálně 1,5 hodiny, aby maso změklo. Je-li to nutné, přilijte vždy trochu vody.

2

Rozpadající se maso oberte od kostí – natrhejte ho do omáčky, vmíchejte bazalkové lístky a vše podle chuti osolte a opepřete.

3

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, aby byly al dente, pak je vmíchejte do omáčky. Podávejte posypané parmazánem.

Rigatoni s vepřovým ragú  Foto:

Rigatoni s vepřovým ragú, foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Další recepty z této kuchařky a k tomu osobní reportáž autorky po ostrově Sardinie, včetně tipů, co jíst, co nakoupit a kam se podívat, najdete v letním čísle časopisu Prima Fresh, které je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.
Videa

reklama

reklama