Reuben sendvič

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Reuben sendvič Foto:
Reuben sendvič
Foto: Kublanka.cz

Reuben sendvič je slavná americká klasika, o kterou se přou generace potomků údajných autorů receptu. Vyzkoušejte si ho připravit doma, rozhodně to bude stát za to!

Suroviny
Hovězí (Corned beef):
hovězí hrudí v celku 1 kg
voda 1 a 1/2 l
celý černý pepř 1 a 1/2 lžíce
hořčičná semínka 1 a 1/2 lžíce
celý koriandr 1 a 1/2 lžíce
chilli vločky 1 a 1/2 lžíce
celé nové koření 1 a 1/2 lžíce
malá celá skořice nalámaná na menší kousky 1 ks
bobkový list, nalámaný 1 ks
celý hřebíček 1 lžička
mletý zázvor 1/2 lžičky
hnědý cukr 38 g
nakládací sůl Praganda (dusitan sodný max. 0.3 %) 120 g
česnek, najemno nasekaný 2 stroužky
Sendvič:
majonéza 120 ml
chilli omáčka 1 lžíce
worcesterská omáčka 1 lžička
citronová šťáva 1 lžička
cibule, najemno nasekaná 1 lžíce
ementál 4 plátky
velké krajíce chleba 8 ks
kysané zelí, propláchnuté a okapané 400 g
máslo na opečení
Postup
1

Veškeré koření dáme do hmoždíře a nahrubo ho podrtíme. Ve velkém hrnci (musí se nám do něj vejít celé hrudí) promícháme 1 a 1/2 l vody, Pragandu, cukr, najemno nasekaný česnek a 2 a 1/2 lžičky nadrceného koření.

2

Zbytek koření si ponecháme v dobře uzavřené nádobě na později. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se cukr a sůl dokonale rozpustí, stáhneme z ohně a necháme lák vychladnout na pokojovou teplotu. Poté dáme lák vychladit do lednice – jeho teplota by se měla pohybovat v rozmezí 5–10 °C.

3

Hovězí hrudí dobře omyjeme studenou vodou, osušíme a vložíme ho hrnce s připraveným lákem. Celé hovězí hrudí musí být zcela potopené. Hrnec přiklopíme a dáme ho do lednice na 5–7 dní. Pokud je potřeba, maso zatížíme. Délka naložení masa je přímo úměrná jeho výšce. Tzn. pokud je maso vysoké 6 cm, musíme ho ponechat v láku minimálně 6 dní. Každý den maso v láku otočíme, například s pomocí kuchařské pinzety. Naloženého masa ani láku se nedotýkáme prsty. Po celou dobu naložení masa musí zůstat lák čirý.

4

Naložené maso dobře omyjeme od láku pod tekoucí vodou, vložíme ho do čistého hrnce a zalijeme ho studenou vodou tak, aby bylo zcela potopené. Do hrnce přidáme 2 a 1/2 lžičky zbylého nadrceného koření a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, hrnec přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a necháme vařit do změknutí (2–3 hodiny).

5

Pokud by hladina vody v průběhu vaření klesla pod úroveň masa, doplníme ji tak, aby maso zůstalo zcela potopené. Uvařené hovězí hrudí nakrájíme na tenké plátky.

6

Příprava sendviče: V misce promícháme majonézu s chilli omáčkou, citronovou šťávou, worcesterskou omáčkou a najemno nasekanou cibulí. Krajíc chleba potřeme majonézou, na ni dáme plátky nakrájeného hovězího hrudí, kysané zelí a plátek ementálu. Přiklopíme druhým krajícem chleba.

7

Sendvič opečeme z obou stran na mírném ohni na másle. Opékáme tak dlouho, až je sendvič dobře prohřátý. Ihned podáváme, například s kyselou okurkou.

Reuben sendvič 2 Foto:

Reuben sendvič 3 Foto:

Reuben sendvič 4 Foto:

Reuben sendvič; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama