Restovaný chřest s houbami šitake a sezamem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Restovaný chřest s houbami šitake a sezamem  Foto:
Restovaný chřest s houbami šitake a sezamem
Foto: kuchařka Superjídlo

Tento rychlý pokrm kombinuje křehký chřest s masitými houbami šitake. Sezamová semínka jsou vysoce výživná a nabízejí překvapivé množství zdraví prospěšných látek, a to včetně těch, které snižují cholesterol. Podávejte jako přílohu nebo součást bufetového stolu.

Článek

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem  Foto:

Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu

Zelený chřest lze právem považovat za krále jarní zeleniny. Lahůdková surovina, která má v Čechách dlouhou tradici, která však byla také nadlouho přerušena, se vrací do...
Suroviny
zelený chřest, tuhé konce odříznuté 500 g
rostlinný nebo hroznový olej 3 lžíce
česnek, utřený 1 stroužek
čerstvý zázvor, oloupaný a nastrouhaný 1 lžíce
houby šitake, odtraněné nohy, kloboučky očištěné a nakrájené na tenké plátky 185 g
suché bílé víno nebo saké 1/4 šálku (60 ml)
kuřecí vývar s nízkým obsahem soli 1/4 šálku (60 ml)
sójová omáčka s nízkým obsahem soli 1,5 lžíce
sezamová semínka 2 lžičky
Postup
1

Chřest nakrájejte diagonálně na 5cm kousky.

2

Ve velké pánvi při vysoké teplotě rozpalte olej. Přidejte česnek a zázvor a za stálého míchání restujte asi 30 sekund, dokud ingredience neuvolní aroma, nesmí ale zhnědnout. Přidejte houby a za častého míchání restujte asi 2 minuty, až začnou hnědnout. Poté přidejte chřest a za stálého míchání restujte asi 3 minuty, dokud chřest nezíská jasně zelenou barvu a nezkřehne.

3

Vmíchejte víno, vývar a sójovou omáčku a vařte, dokud se tekutina nezredukuje do konzistence omáčky a všechna zelenina nezměkne, asi 2–3 minuty. Přidejte sezamová semínka, promíchejte, přendejte do nahřáté servírovací nádoby a ihned podávejte.

Restovaný chřest s houbami šitake a sezamem  Foto: Restovaný chřest s houbami šitake a sezamem; foto: kuchařka Superjídlo

Superjídlo

kuchařka Superjídlo Foto: Více než 80 lahodných receptů s použitím nejzdravějších přírodních surovin

Jacobi Dana

Tato kniha vám pomůže dostat na váš stůl čerstvé a zdravé potraviny v kteroukoli denní dobu. Všechny recepty jsou výživné, obsahují zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky, ořechy a semena. Zaměřte se na jídlo rostlinného původu a zjistíte, že jíst zdravě nebylo nikdy tak jednoduché! 80 receptů vás o tom přesvědčí!

U každého receptu najdete seznam ingrediencí. Uvařte si třeba lahodný bulgur salát s paprikou, cizrnu s pistáciemi; sicilské krevety s květákem a mandlemi, kuřecí salát s tacos a oříšky kešu nebo pečené sladké brambory s kmínem a koriandrem – tyto recepty vás překvapí originální kombinací chutí. Kniha obsahuje též soupis všech použitých ingrediencí s popisem, ze kterého se dozvíte jejich výhody a jaký mají vliv na vaše zdraví.

Videa

reklama

reklama