Řepa po burgundsku

Doba přípravy:
Počet porcí: 5–6
Řepa po burgundsku Foto:
Řepa po burgundsku
Foto: Kate´s Cuisine

Skvělou přílohou k této vegetariánské variaci známého receptu je bramborová kaše či šťouchané brambory. Ale ani kvalitní chléb není špatnou volbou.

Suroviny
malé bulvy červené řepy 10 ks
menší cibule 3 ks
střední mrkev 4 ks
česnek 3 stroužky
kvalitní burgundské víno 500 ml
čerstvé provensálské bylinky 1 svazek
černý pepř 5 kuliček
himálajská sůl
rajčatová passata 200 g
mletá červená paprika špetka
zeleninový vývar nebo voda 1600 ml
hrachová mouka (na zahuštění) 1 lžíce
malé žampiony 250 g
Postup
1

Všechnu zeleninu očistěte. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek také, mrkev na kolečka a řepu na větší kostky.

2

Do velkého hrnce nalijte olivový olej a když je rozehřátý, orestujte na něm nakrájenou cibuli s česnekem. Když je cibule sklovatá, přidejte do hrnce mrkev i řepu, orestujte je a přilijte k nim víno a vývar/vodu.

3

Do hrnce přidejte bylinky, sůl dle chuti, bobkové listy a kuličky pepře.

4

Nyní uveďte obsah hrnce do varu, přikryjte poklicí a vařte na větším než středním plameni do změknutí řepy. Trvá to cca 1,5 či 2 hodiny. Pravidelně obsah hrnce kontrolujte, popřípadě řepu podlijte vývarem či vodou.

5

Když je řepa měkká, přidejte passatu, mletou papriku a podle chuti můžete dosolit.

6

Nakonec rozmíchejte hrachovou mouku ve troše vlažné vody a zahustěte obsah hrnce. Důkladně řepu s moukou provařte. Konzistence by měla být spíše omáčková než polévková.

7

Nakonec orestujte žampiony na olivovém oleji. Nezapomeňte je při restování osolit, ať nejsou mdlé. Servírujte tak, že do hlubokého talíře dejte řepu s omáčkou a poté přidejte orestované žampiony. Hotové jídlo můžete ozdobit čerstvou bylinkou.

Řepa po burgundsku 2 Foto: Řepa po burgundsku; foto: Kate´s Cuisine

Kate´s Cuisine Foto: V kuchyni u Kate

Jmenuji se Kateřina, žiji v Brně a již nějaký čas píši food blog Kate’s Cuisine. Vaření, pečení a psaní blogu je mou velkou radostí, koníčkem a vášní. Jídlo prostě miluji a snažím se ke každé surovině přistupovat s úctou a láskou. Každý recept tak má svůj příběh.

Na mém blogu najdete recepty, články, recenze a také videa. Budu se těšit na vaši návštěvu.

Videa

reklama

reklama