Red velvet muffiny z červené řepy

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Red velvet muffiny z červené řepy Foto:
Red velvet muffiny z červené řepy
Foto: Kitchenette.cz

Do sladkých moučníků se už celkem běžně přidává mrkev, cuketa nebo dýně, ale pro tentokrát zkuste červenou řepu. Dodá těstu nepřehlédnutelnou barvu, skvělou chuť a vláčnost. A nestačíte strávníkům rozdávat recept :)

Ke sladkému těstu se skvěle hodí nakyslý krém z lučiny. Můžete použít i jiný krémový sýr, například Philadelphii, nebo smíchat tvaroh se sýrem. Pokud máte raději sladší krémy, klidně přidejte trochu cukru. Tento recept můžete použít i na přípravu dortu, jednoduše těsto upečte v kulaté formě a krém rozetřete navrch.

Experimentovat lze i při přípravě těsta. Použijte jen hladkou mouku, nebo smíchejte 1:1 hladkou a celozrnnou pšeničnou nebo ho udělejte ze špaldové. Olej lze použít z řepky (je ale dost aromatický, i když velmi zdravý) nebo ho nahraďte slunečnicovým či olivovým.

Do těsta můžete přimíchat hrst semínek, abyste nasbírali pár omega bodů navíc :)

Red velvet muffiny z červené řepy Foto: Kitchenette.cz

Red velvet muffiny z červené řepy. Foto: Kitchenette.cz

Suroviny
Mufiny:
mouka 250 g
prášek do pečiva 1 lžička
soda bikarbona 0,5 lžičky
sůl 0,5 lžičky
kakao 30 g
rostlinný olej 60 ml
upečená a oloupaná červená řepa 350 g
vejce 3 ks
kefír nebo jogurt 130 ml
změklé máslo 120 g
Poleva:
lučina 250 g
změklé máslo 110 g
vanilka (nemusí být)
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C a formu na 12 muffinů si vymažte nebo vyložte papírovými formičkami.

2

Upečenou a oloupanou řepu spolu s olejem rozmixujte v robotu na hladké pyré. Přidejte kefír, máslo, vejce, vanilku a ještě krátce mixujte, dokud se směs dobře nepropojí.

3

V další větší míse smíchejte a dobře promíchejte všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, kakao, sůl ).

4

Obě směsi krátce smíchejte dohromady a vzniklé těsto rozdělte do 12 formiček.

5

Pečte 15 až 20 minut. Snažte se vystihnout moment, aby těsto nebylo syrové, ale stále velmi vlhké a lehce lepivé. Muffiny nechte vystydnout na roštu.

6

Mezitím si připravte polevu. Mixujte pár minut sýr s máslem, aby byl krém hladký, pak přidejte cukr a mixujte ještě dalších pár minut, aby se cukr úplně rozpustil a krém byl nadýchaný.

7

Můžete rovnou muffiny zdobit pomocí sáčku (i jen tak ledabyle lžičkou) nebo polevu ještě nechat vychladit v lednici.

Red velvet muffiny z červené řepy Foto: Kitchenette.cz

Red velvet muffiny z červené řepy. Foto: Kitchenette.cz

Red velvet muffiny z červené řepy Foto: Kitchenette.cz

Red velvet muffiny z červené řepy. Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta Pavleje

Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama