Red Velvet Cake

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 DORT
Red Velvet Cake Foto:
Red Velvet Cake
Foto: Pradobroty.cz

Red Velvet Cake neboli Červený samet. Tato varianta obsahuje méně cukru než originální recept, ale rozhodně není méně chutná. Právě naopak!

Suroviny
Korpus:
máslo 226 g
kakao 30 g
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 2 lžičky
kysané podmáslí 480 ml
červená gelová barva 1 lžička
vinný ocet 3 lžičky
jedlá soda 2 lžičky
sůl 1 lžička
Krém:
krémový sýr (Philadelphia, Buko a podobné) 400 g
smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový extrakt 2 lžičky
Postup
1

Příprava korpusu: Korpus pečeme tak, že připravíme každý plát těsta zvlášť. Potřebujeme formu o průměru 27 cm, ve které postupně upečeme dvě várky.

2

Troubu rozpálíme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

 Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, zapneme do obruče a boky vymažeme máslem.

3

Polovinu změklého másla a cukru vyšleháme do hladké hmoty. Po jednom přidáme 2 vejce, která důkladně zapracujeme; stále šleháme. Nakonec přidáme lžičku vanilkového extraktu.

4

Polovinu mouky smícháme s 15 g kakaa a 1/2 lžičkou soli.

 Polovinu podmáslí smícháme s 1/2 lžičkou gelové barvy a důkladně rozmícháme.

5

Šlehač snížíme na střední otáčky a po částech přidáváme obarvené podmáslí a moučnou směs, až vše spotřebujeme a vznikne vláčné tužší těsto.

6

Ve skleničce smícháme 1 a 1/2 lžičky octa s 1 lžičkou jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou přidáme k těstu, rychle zamícháme a nalijeme do připravené dortové formy. Pečeme 25–30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá.

7

Korpus necháme na mřížce zchladnout asi 10 minut, pak odstraníme boky a dno a necháme ho zcela vychladnout.

 Stejným způsobem upečeme druhý plát.

 Potom, co korpusy zcela vychladnou, je po jednom zabalíme do fólie a dáme do lednice vychladit minimálně na hodinu (raději přes noc). Bude se s nimi lépe pracovat.

8

Příprava krému: Zchlazené mascarpone dáme do mísy s vychlazenou šlehačkou a cukrem. Spustíme šlehač na střední výkon a minutu vše mícháme. Pak pustíme vysoké otáčky a cca 3 minuty šleháme – krém zhoustne a zpevní. Poté zašleháme krémový sýr (po lžičkách) a nakonec vanilkový extrakt.

9

Prima tip: Dort obsahuje umělá barviva. Sice jen lžičku na celý dort, ale obsahuje. Takže pokud se striktně vyhýbáte umělým barvivům ve stravě, můžete tuhle část vynechat (ale zároveň oželet červenou barvu, dort bude hnědý, ale ničemu to nevadí, na chuti to nepoznáte), A nebo si najděte obdobný recept z červené řepy.

Red Velvet Cake 2 Foto:

Skládání dortu

Vychlazené korpusy vyjmeme z lednice a vybalíme z fólie. Všechny na horní straně seřízneme, aby byly rovné (seřezáváme jen tu kupolku, která se udělala). Odříznuté těsto nevyhazujeme, ale odložíme stranou. Budeme ho potřebovat na zdobení.

První plát položíme na podnos nebo servírovací talíř, pomažeme asi 1 cm silnou vrstvou krému, položíme druhý plát a postup opakujeme do spotřebování plátů. Boky dortu můžeme potřít slabou vrstvou krému a nebo naopak stěrkou zahladit přebytečný krém, vznikne tak "naked cake", kde jsou vidět patra krému i korpusu.

 Z odřezaného korpusu uděláme drobenku a posypeme horní část dortu.

 Ze zbytku těsta a trochy krému vytvoříme mnutím kompaktní hmotu a z ní uděláme kuličky (cake-pops), kterými ozdobíme dort po obvodu.

Necháme přes noc vychladit a proležet.

Red Velvet Cake 3 Foto:

Red Velvet Cake, foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama