Řecký medový koláč s ořechy

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Řecký medový koláč s ořechy Foto:
Řecký medový koláč s ořechy
Foto: profimedia.cz

Řekové medu přezdívají nektar bohů a po ochutnání tohoto koláče jim dáte za pravdu. Upéct ho zvládnou i děti.

Suroviny
vlašské ořechy 100 g
máslo 175 g
med 100 g
vejce 3 ks
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Obdélníkovou zapékací formu 20 x 30 cm či pekáč vyložte pečicím papírem a vsypte na něj ořechy. Zlehka je pražte 5–6 minut v troubě a nasekejte nahrubo.

2

V pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte med a cukr a nechte ho zcela rozpustit. Povařte 1 minutu, odstavte a nechte mírně zchladnout.

3

Vejce prošlehejte do pěny a pomocí metličky je rovnoměrně vmíchejte do vlažné medové směsi. Zapracujte ořechy a prosátou mouku s kypřicím práškem.

4

Vlijte do připravené formy či pekáče a pečte 30–40 minut v předehřáté troubě, až povrch zezlátne a zpevní. Je-li těsto upečené, zjistíte testem špejlí. Zapíchněte ji do středu a vytáhněte. Je-li suchá nebo jen s pár vlhkými drobečky, koláč vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

5

Rozkrájejte na čtverečky, hojně pocukrujte a podávejte. Koláč můžete doplnit řeckým jogurtem.

PRIMA TIP: Řecký med je unikátní svou chutí a vůní po různých rostlinách, na řeckých ostrovech roste přes 850 speciálních druhů, které nenajdete nikde jinde na světě. Nejznámější med je tymiánový.

Další báječné recepty z řecké kuchyně najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Léto na zahradě s Prima FRESH  Foto:

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Videa

reklama

reklama