Rebarborový koláč s ricottou

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Rebarborový koláč s ricottou  Foto:
Rebarborový koláč s ricottou
Foto: Smoothcooking.cz

Malá variace na českou klasiku s tvarohem. V našem receptu najdete ricottu, ale pokud chcete, můžete to klidně zkusit tradičně hezky česky. Ať použijete tvaroh, nebo ricottu, výsledek vás potěší :)

Suroviny
Náplň:
rebarbora 500 g
ricotta nebo nízkotučný tvaroh 250 g
rozpuštěné máslo 50 g
mléko 200 ml
vejce 2 ks
vanilkový pudink 1/2 sáčku (20 g)
vanilkový extrakt nebo pasta 1 lžička
Těsto:
vejce 1 ks
máslo 120 g
jemně nastrouhaná kůra z citronu
Postup
1

Do mísy nasypte odváženou mouku, přidejte vejce, máslo, moučkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru a rychle zpracujte do hladkého těsta. Můžete ho připravit v robotu nebo ručně. Hotové těsto dejte do sáčku nebo do fólie a nechte ho zchladit v lednici.

2

Náplň: Do mísy nalijte mléko. Přidejte ricottu nebo tvaroh, vejce a rozpuštěné máslo. Poté metličkou vmíchejte práškový pudink, cukr a vanilkovou pastu nebo extrakt. Směs odložte stranou.

3

Připravte si rebarboru. Pokud je rebarbora mladá, loupat se nemusí. Pokud už není, je lepší jí oškrabat škrabkou. Zbavíte ji tak nepříjemných vláken.

4

Vemte 200 g rebarbory a pokrájejte ji na čtvrtiny a vložte do sekáčku. Pokud ho nemáte, můžete rebarboru nahrubo nastrouhat nebo hodně najemno nakrájet. Nasekanou rebarboru nasypejte do náplně a promíchejte.

5

Vyndejte těsto z ledničky a buď ho rozválejte a přeneste do pečicím papírem vystlané formy, nebo ho tam namačkejte. Kraj seřízněte, aby byl rovný. Ze zbytku okrojeného těsta udělejte placičku a dejte upéct do trouby. Vnikne vám výborná sušenka. Na těsto nalijte náplň. Vezměte zbytek rebarbory, což je 300 g, a nakrájejte ji na cca 2cm kousky. Ty nasypejte na koláč. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 ˚C asi na 30 minut. Bude hotový, až kraje koláče neboli korpus budou krásně zlatavé. Koláč před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Rebarborový koláč s ricottou 2 Foto:

Rebarborový koláč s ricottou 3 Foto:

Rebarborový koláč s ricottou  Foto:

Rebarborový koláč s ricottou, foto: Smoothcooking.cz

Smooth cooking aneb vaříme hladce

Smoothcooking.cz Foto:

Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.

Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.

Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce. Snažím se vám být opět o krok blíže, a tak jsem začala točit videorecepty a vlogy z food akcí.

Videa

reklama

reklama