Rebarborový koláč s drobenkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Rebarborový koláč Foto:
Rebarborový koláč
Foto: All

Rebarbora neboli reveň je právě v nejlepší kondici. Užijte si její navinulou chuť, která skvěle oživí sladké koláče.

Rebarboru vybírejte s co možná nejrůžovějšími až rudými řapíky. Zelenou část odkrojte a stonek oloupejte. Reveň by se neměla jíst syrová, stačí ji nakrájet na kousky, zlehka podusit, orestovat či uvařit v páře. Podává se většinou na sladký způsob společně se sladším ovocem, hodí se ale i k masu. Lze ji i zamrazit nebo uchovat v podobě džemu či kompotu.

Suroviny
rebarbora 4 stonky
polohrubá pšeničná mouka 1 hrnek
hladká špaldová mouka 1/2 hrnku
máslo 125 g
vejce 3 ks
100% pomerančový džus 1/2 hrnku
Drobenka
máslo 50 g
mleté vlašské ořechy 50 g
hladká špaldová mouka 50 g
Postup
1

Reveň oloupejte a nakrájejte na slabé plátky, promíchejte ji s 1 hrnkem cukru a nechte odležet. Hluboký plech vyložte pečicím papírem.

2

Zbylý cukr smíchejte s prosátou polohrubou a špaldovou moukou. Máslo v kastrůlku rozpusťte, nechte ho trochu vychladnout. Vejce rozklepněte a žloutky přidejte do mouky. Pak postupně vmíchejte pomerančový džus. Nakonec vlijte máslo. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh, a ten zapracujte do těsta. Těsto vlijte do připraveného plechu a rozetřete. Navrch rozložte reveň.

3

Máslo, moučkový cukr, vlašské ořechy a mouku zpracujte prsty, dokud nevznikne drobenka. Tu rovnoměrně rozprostřete na koláč. Plech s koláčem vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 25 minut.

4

P. S.: Reveň nemusíte dopředu dusit. Nakrájená na slabé plátky a obalená v cukru krásně změkne a pustí lahodnou, sladkokyselou šťávu.

Prima tip: Rebarbora obsahuje vyšší dávku kyseliny šťavelové. Ta může při nadměrném užití způsobit žaludeční obtíže. Neměli by ji raději jíst těhotné ženy a lidé, kteří mají žlučové či ledvinové kameny nebo revmatismus. Nepříznivé účinky tlumí mléčné výrobky, proto k tomuto výtečnému koláči popíjejte mléko. A nepřejezte se :) Rebarbora má ale i příznivé účinky. Má pozitivní vliv na krevní oběh, je močopudná, zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy.

Jezte česky, Foto: JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.

Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama