Rebarborový džem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1,9 kg
Rebarborový džem Foto:
Rebarborový džem
Foto: isifa.com

Pro milovníky rebarbory není nic jednoduššího, než se na doma zásobit džemem. A ten doma vyrobený je prostě nejlepší.

Suroviny
rebarbora (váha po oloupání), nařezané na 2,5–3cm kousky 1 kg
želírovací cukr 1:1 1 kg
sterilizované zavařovací sklenice
Postup
1

Do mrazáku dejte vychladit malý talíř nebo omáčník.

2

Rebarboru dejte do neutrálního hrnce (nerezový, keramický) spolu s cukrem a citronovou šťávou. Pomaličku zahřívejte a dobře míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přiveďte do varu a stále sbírejte všechny povlaky a sraženiny. Vařte, dokud směs nedosáhne teploty 105 °C na cukrovém teploměru.

3

Abyste vyzkoušeli správnou konzistenci, dejte hrnec z plotny, jednu lžíci dejte na studený talíř a nechte pár minut vychladnout. Prsty hmotu stlačte – měla by se zvrásnit, pokud ne, vraťte hrnec na oheň a vařte další 2 minuty, potom test opakujte, dokud správné tuhosti nedosáhnete.

4

Sundejte hrnec z plotny, nechte asi 15 minut ochladit, potom teplou hmotu naběračkou přelijte do sterilních zavařovacích sklenic a uzavřete víčky. Nechte džem vychladnout víčky dolů.

Rebarborový džem Foto: isifa.com

Rebarborový džem. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama