Rajská omáčka s masovými kuličkami

Doba přípravy:
Rajská omáčka s masovými kuličkami Foto:
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Foto: Pradobroty.cz

Každý tu svou rajskou vaří podle sebe, Marcela z blogu Pradobroty ji zkoušela jen z rajčat a nebo jen z protlaku, jednou i bez vývaru jen z vody, ale ta nejlepší, u které zůstala, obsahuje všechno – vývar, rajčata i protlak. Taková jim doma chutná nejvíc! :)

Článek

Quinoa s hovězími kuličkami v rajčatové omáčce Foto:

Tentokrát přinášíme výběr těch nejlepších receptů s masovými kuličkami!

Ať už hledáte masové kuličky na italský či švédský způsob, rozhodně si pochutnáte v obou případech, zvlášť pokud jste fanoušci mletého masa. Hezké počasí navíc nahrává...

Koření na dochucení masa:

 – do hovězího masa (nebo směsi hovězí + vepřové): 1 lžíčka lístků petržele, 1 lžička oregana, půl menší červené cibule nadrobno, 1/2 lžičky citronové kůry

– do krůtího masa: oregano, bazalka, petrželka (od všeho lžička), 1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného), trošku sladké papriky

Suroviny
mleté maso (krůtí nebo hovězí s vepřovým, koření viz níže) 500 g
sůl 1/2 lžičky
mletý pepř
vejce 1 ks
strouhanka nebo kukuřičná krupice (pokud chcete bezlepek) 2 lžíce (podle hustoty masové směsi)
Omáčka:
máslo (nebo ghí) 60 g
hladký mouka (nebo hraška pro bezlepek) 50 g
střední cibule 1 ks
loupaná rajčata (stačí konzerva) 400 g
vývar (hovězí či drůbeží) 800 ml
skořice 1/2 lžičky
celý pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
tymián 1/2 lžičky
ocet a cukr na dochucení
Postup
1

Masové koule: Všechny ingredience kromě strouhanky/kukuřičné krupice vložte do mísy a pečlivě promíchejte.

2

Pokud jdou ze směsi tvořit koule, které se nerozpatlávají a drží tvar, můžete rovnou tvarovat koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs příliš řídká, přidejte strouhanku/kukuřičnou krupici.

3

Masové koule vyskládejte na tác a připravte omáčku.

4

Omáčka: Cibuli nasekejte najemno. V hrnci rozpusťte máslo, přihoďte cibuli a restujte dozlatova.

5

Snižte plamen a cibuli zasypejte moukou (hraškou) a asi minutu opékejte. Přidejte rajčata, promíchejte a směs zalijte vývarem.

6

Přidejte bobkový list, pepř, nové koření, tymián a skořici, osolte a přiveďte k varu.

7

Pak do omáčky přidejte připravené masové koule, zlehka promíchejte, přikryjte pokličkou, snižte plamen a duste 45 minut.

8

Po stanoveném čase vyjměte maso z hrnce. Zbylou omáčku přes síto přeceďte a na plamen už nevracejte. Přidejte do ní rajský protlak a drátěnou metličkou promíchejte. Dochuťte octem a cukrem – obvykle stačí 1 lžíce octa a 3 lžičky cukru, ale každý se řídí vlastní chutí.

Masové koule vraťte do omáčky, aby dále nechladly. Podávejte s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.

Rajská omáčka s masovými kuličkami 2 Foto: Rajská omáčka s masovými kuličkami; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

 

Videa

reklama

reklama