Rajčatový koláč ze sýrového těsta

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 řezů
Rajčatový koláč Foto:
Rajčatový koláč
Foto: Gurmet

Křehké sýrové těsto je velmi chutné a zvládne ho i úplný začátečník. Trápit se nemusíte ani s vkládáním do formy, těstu dáte snadno kulatý tvar rovnou na plechu. V náplni se zajímavě uplatní různé druhy, barvy a velikosti rajčat.

Suroviny
Těsto:
hladká mouka 300 g + na poprášení
studené máslo nakrájené na kostičky 100 g
tvrdý sýr nakrájený na kostičky 85 g
sůl 1/2 lžičky
Náplň:
cibule nakrájené na plátky 3-4 ks
máslo 1 lžíce
olivový olej na restování a zakapání
cukr krupice 2 lžičky
lístky čerstvého tymiánu 3 snítky
lístky čerstvé šalvěje 5 ks
parmezán 25 g + na posypání
rajčata nakrájená na silné plátky 500 g
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Mouku, máslo, sýr a sůl dejte do nádoby robota. Prošlehejte několika pulzy, aby vznikla drobenka. Po částech přilévejte 150 ml velmi studené vody a mezi jednotlivými přídavky vždy prošlehejte, až vznikne kompaktní těsto. (Těsto můžete samozřejmě připravit i ručně.) Zabalte ho do fólie a nechte asi 1 hodinu v ledničce.

2

Prima tip: Na přípravu těsta použijte nejlépe jemně drolivý sýr s výraznou chutí, například čedar nebo pecorino.

3

Cibuli poduste na másle a olivovém oleji, vmíchejte cukr, najemno nasekanou šalvěj a 2/3 tymiánových lístků, zvyšte plamen a poduste, až bude směs zlatavá a šťáva se vydusí. Dochuťte a dejte stranou.

4

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech posypte trochou mouky a těsto na něm vyválejte na placku asi 0,5 cm silnou.

5

Ponechte přibližně 5 cm okraj volný, placku potřete cibulí, promíchanou se strouhankou a s parmezánem, a na ni rozložte plátky rajčat. Okraje povytáhněte a přeložte směrem k náplni a ozdobně vymačkejte. Posypte zbylým tymiánem, pepřem a solí a špetkou cukru.

6

Zakápněte trochou olivového oleje a pečte asi 25 minut, až bude koláč zlatý a křupavý. Podávejte ho teplý nebo vlahý, třeba se zeleným salátem. Můžete ho ještě posypat parmezánem.

Časopis Gurmet – Vaše škola vaření!

Gurmet - září 2013Zářijový Gurmet přináší krásné recepty na zužitkování podzimní úrody, ať už jsou to hrušky nebo ostružiny, reportáž z moštování jablek včetně skvělého receptu, v němž využijete čerstvý mošt, i nápady, jak zapojit děti do přípravy lehké pomazánky, kterou doprovází i návod na výrobu bezvadného obalu na svačinu.

Perfektní domácí rajčata můžete zkusit v řadě zajímavých jídel, za regionální kuchyní se podíváte na rázovité Valašsko i do stejně osobitého Jižního Tyrolska. Najdete tu řadu tipů, kam zajít na jídlo nebo co si pořídit do kuchyňské knihovničky, oblíbené recepty na každý všední den i na elegantní nedělní oběd.

Přípravou dvou jídel vás provedou profesionálové - Lukáš Hlaváček z michelinského Alcronu vaří klasické telecí ragú s knedlíkem, Tomáš Kalina z novátorské restaurace Noodles exotickou thajskou specialitu. Redakce si popovídala také s hostujícím australským šéfkuchařem Shannonem Bennettem. Půvabný "recept s příběhem" na pikantní kuřátko přidala i Halina Pawlowská.

Zářijový Gurmet je opět od první do poslední stránky plný skvělých receptů, nápadů, tipů a krásných fotek!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet jen za 299 Kč a získejte krásný dárek ZDARMA! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama