Rajčatový koláč s ricottou

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Rajčatový koláč s ricottou Foto:
Rajčatový koláč s ricottou
Foto: Thinkfood.cz

Rajčatová sezona právě začíná! Tohle jídlo je ideální v horkých letních dnech. Chladný tvaroh, šťavnatá rajčata a osvěžující máta. Perfektní malý oběd či svačina.

Suroviny
máslo 120 g
vejce 1 ks
sůl 1/2 lžičky
mléko 1 lžíce
ricotta 500 g
červený vinný ocet 50 ml
máta 3 snítky
Postup
1

V prvé řadě je potřeba vytvořit korpus koláče, který následně naplníte ricottou a rajčaty. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Ve velké míse smíchejte mouku s nastrouhaným parmezánem. Přidejte sůl a chladné máslo nakrájené na malé kousky. Prsty vytvořte drobenku, do které nakonec zapracujte celé vejce s troškou mléka. Vše vypracujte do hladkého těsta, které potom dejte na pár minut odpočinout do lednice. Mezitím omyjte rajčata, nakrájejte je na plátky a dejte do mísy, budete je marinovat. Zastříkněte je vinným octem a olivovým olejem a dejte stranou.

2

Vyndejte těsto z lednice a vyválejte plát o průměru vaší koláčové formy. Těsto do ní vtlačte a pokud máte kreativní náladu, můžete obvod formy obehnat copem z těsta. Těsto ve formě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Přes formu přetáhněte arch pečicího papíru, který shora zatěžkejte třeba fazolemi. Takto korpus pečte asi 10 minut, poté sejměte papír a pečte do doby, než zezlátne. Po upečení ho nechte vychladnout.

3

Ricottu vyklopte do korpusu a stěrkou ji rovnoměrně rozetřete. Na náplň nyní rozprostřete plátky rajčat. Na závěr koláč hojně posypte čerstvě mletým pepřem, zakápněte ho olivovým olejem a posypte hrstí lístků máty. Zkuste použít různé druhy bylinek, chuťově je to paráda.

Rajčatový koláč s ricottou Foto: Thinkfood.cz

Rajčatový koláč s ricottou Foto: Thinkfood.cz

Rajčatový koláč s ricottou, Foto: Thinkfood.cz

 

Thinkfood.czKdyž jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

 

Videa

reklama

reklama