Rajčatový chilli džem s balzamikem

Doba přípravy:
Rajčatový chilli džem s balzamikem  Foto:
Rajčatový chilli džem s balzamikem
Foto: Klára Michalová

Mám ráda sýry všeho druhu a k nim se hodí tento pikantní džem z rajčat, chilli a balzamika. Je sladko-kyselý, voňavý po bylinkách a skvěle doplní i grilované maso. Zkrátka ideální letní pochoutka.

Rajčatový chilli džem s balzamikem  Foto: Klára Michalová

Rajčatový chilli džem s balzamikem - suroviny, Foto: Klára Michalová

 

Suroviny
zralá rajčata, nakrájená nahrubo 800 g
česnek nasekaný 2 stroužky
čerstvý zázvor, nasekaný 2cm kousek
čerstvé chilli papričky, zbavené semínek 2 ks
rybí omáčka 2 lžíce
čerstvé bylinky (tymián, saturejka...)
červený vinný ocet 1 lžíce
balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou 2 lžíce
balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou tmavý 1 lžíce
sůl 1 lžička
Postup
1

Do mixéru dejte polovinu rajčat, česnek, zázvor, očištěné chilli papričky, čerstvé bylinky a rybí omáčku. Vše rozmixujte dohladka a přendejte do nepřilnavého kastrolu.

2

V mixéru umixujte druhou půlku rajčat nahrubo, aby v nich zůstaly kousky. Přidejte je do kastrolu spolu s cukrem, vinným octem a balzamikovým octem i balzamikovým krémem a solí.

3

Směs přiveďte k varu a za občasného míchání na mírném ohni nechte probublávat bez pokličky asi hodinu až hodinu a čtvrt, až směs dostatečně zhoustne. Hotový džem přelijte do čistých sklenic, nechte vychladnout a uložte do lednice, kde vydrží až 3 měsíce.

Rajčatový chilli džem s balzamikem  Foto: Klára Michalová

Rajčatový chilli džem s balzamikem  Foto: Klára Michalová

Rajčatový chilli džem s balzamikem , Foto: Klára Michalová

 

 

Videa

reklama

reklama