Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí  Foto:
Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí
Foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

Konečně rajská, ve které je do čeho kousnout. Brokolice a květák pečením změknou a zároveň zůstanou trochu křupavé. Základem úspěchu jsou vyzrálá šťavnatá rajčata, pokud je už nemáte ve sklepě, sáhněte raději po konzervovaných.

Další vybrané recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.
Suroviny
Polévka:
květák, rozdělený na růžičky 1/2 ks
brokolice, rozdělená na růžičky 1/2 ks
olivový olej 3 lžičky
sůl a čerstvě namletý pepř
hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce
červená cibule, nakrájená nadrobno 1 a 1/2 ks
česnek, drcený 2 stroužky
vyzrálá rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená nadrobno 4 ks
voda 500 ml
pórek, zelená část nakrájená na nudličky 1 ks
Zálivka:
římský kmín 1 lžička
červený vinný ocet 1 lžička
nasekaná pažitka 1 lžíce
olivový olej 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 170 °C. Květák a brokolici zastříkněte polovinou oleje, osolte, opepřete, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30–40 minut dozlatova a doměkka. Vyjměte a posypte petrželkou.

2

Mezitím do hrnce vsypte cibuli a česnek a opečte je na zbylém oleji doměkka, na středním stupni to trvá zhruba 5 minut. Přidejte rajčata a duste 10 minut. Přilijte vodu a ocet a vařte dalších 10 minut. Rozmixujte dohladka. Podle potřeby přilijte vodu. Osolte a opepřete.

3

Římský kmín opražte nasucho v pánvi, podrťte v hmoždíři a promíchejte s octem, pažitkou a olejem. Osolte a opepřete.

4

Květák a brokolici rozdělte do talířů, přelijte polévkou, ozdobte pórkem, zastříkněte zálivkou a extra panenským olivovým olejem dle chuti a opepřete.

Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí  Foto: Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí; foto: Marek Bartoš/Lehká kuchyně

Lehká kuchyně Foto:

Lehká kuchyně

Zdeněk Pohlreich

„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit tzv. z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“.

V nové kuchařce najdete 87 receptů. Vydává nakladatelství Sevruga, doporučená cena 399 Kč.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Videa

reklama

reklama