Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolkami Foto:
Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolkami
Foto: KitchenStory.cz

Skvělá, krémová polévka s nádechem Asie, ke které si udělejte petrželové a mrkvové hranolky. Rychlé, a přitom netradiční jídlo.

Suroviny
loupaná rajčata 2 plechovky
kokosové mléko 500 ml
šalotka 1 ks
mrkev 1 ks
limetové listy 3 ks
citronová tráva 1 ks
čerstvý koriandr 1 hrst
šťáva z 1/2 limety
sůl
Na zeleninové hranolky:
mrkev s natí 4 ks
sůl
Postup
1

Na kapce oleje si orestujte nadrobno nakrájenou šalotku společně s chilli a po chvíli přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev. Mrkev by se měla jemně zbarvit dohněda, dávejte pozor, abyste nepřipálili šalotku. Následně přidejte do hrnce loupaná rajčata, kokosové mléko a všechny ostatní ingredience, díky kterým vznikne opravdu skvělý a voňavý vývar. Jen lístky koriandru (stonky můžete přihodit do vývaru) a šťávu z limetky si nechte až na finální dochucení polévky. Na mírném ohni pak nechte probublávat 15–20 minut.

2

Mezitím si v rozehřáté troubě na pečicím papíře nechte péct na delší kousky nakrájenou mrkev s petrželí. Můžete si je nakrájet podle vlastního uvážení. Zakápněte je olejem a nezapomeňte osolit a opepřit. Na 180 °C to bude trvat do 15 minut.

3

Polévku je potřeba rozmixovat na krém. Někdo to má raději hustší, někdo méně, proto ji můžete s klidným svědomím naředit přidáním zeleninového vývaru nebo třeba i větší dávkou kokosového mléka. Základem by měla být mírně nasládlá chuť, použijte tak třtinový cukr a nezapomeňte ani na sůl a pepř.

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolkami Foto:

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolkami Foto:

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolkami, foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blogKITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama