Rajčatová polévka s celerem a sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rajčatová polévka s celerem a sýrem Foto:
Rajčatová polévka s celerem a sýrem
Foto: archiv Gurmet

Přestože celer poprvé popsali švýcarští a italští botanikové už před 1600 lety, musí si do jídelníčků některých domácností doteď pracně klestit cestu. Přitom jednoduchá kombinace rajčat a celeru vytváří na jazyku pohádkové potěšení.

Suroviny
máslo 2 lžíce
cibule 1 ks
celer 1/2 bulvy
hladká mouka 1 lžíce
zeleninový vývar 800 ml
rajčatové pyré nebo šťáva 500 ml
nastrouhaný sýr (gouda nebo čedar) 100 g
rukola 1 hrst
sůl
Postup
1

Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Celer rovněž oloupejte a rozkrájejte na kostky velké asi 2 x 2 cm. V kastrolu rozehřejte máslo a na něm cibuli restujte, dokud nezačne ztrácet barvu a nezprůhlední, trvá to asi 4 minuty. Cibuli průběžně míchejte.

2

Do kastrolu přihoďte celer a smažte na mírném ohni dalších 5 minut. Nezapomeňte občas zamíchat. Přisypte mouku, promíchejte a vše ještě minutu smažte. Zalijte vývarem, osolte a vařte 15 minut, dokud celer nezměkne.

3

Základ polévky rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Přidejte rajčatové pyré a cukr podle chuti. Polévku znovu nechte 5 minut povařit. Je-li polévka po rozmixování příliš hustá, zřeďte ji podle potřeby vývarem nebo vodou.

4

Rozdělte polévku do misek, posypte ji sýrem a ozdobte lístky rukoly.

5

Prima tip: Jednou ze skvělých vlastností této polévky je, že chutná výtečně i studená.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama