Rajčata po provensálsku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rajčata po provensálsku Foto:
Rajčata po provensálsku
Foto: Jednoduchá kuchyně

Řada receptů předpisuje rychlé pečení rajčat v hodně horké troubě, jenže pak vzniká ten problém, že zůstanou vodnatá. Za mnohem lepší považuji pozvolné pečení, díky němuž se voda vypaří a chuť rajčat se zkoncentruje.

Suroviny
středně velká rajčata 4 ks
česnek, utřený napastu 3 stroužky
čerstvá petržel, nasekaná 3 lžíce
strouhanka 1/3 šálku
sůl
pepř černý, mletý
Postup
1

Všechna rajčata zbavte stopek, vodorovně rozpůlte a odstraňte zevnitř semena. Půlky potřete uvnitř česnekem a plochou stranou navrch naskládejte do zapékací mísy. Posypte je petrželí a strouhankou, vtlačte je do prohlubní v rajčatech, a pak osolte a popepřte.

2

Troubu nastavte na 180 °C/ plyn stupeň 4 a rovnou dovnitř dejte mísu s rajčaty (předehřívání není zapotřebí).

3

Pečte asi 1 hodinu, dokud rajčata nevypadají scvrkle a seschle. Podávejte horké nebo teplé.

Rajčata po provensálsku Foto: Jednoduchá kuchyně

Rajčata po provensálsku, Foto: Jednoduchá kuchyně

Jednoduchá kuchyně

Jednoduchá kuchyně

James Peterson

V nové kuchařce z nakladatelsví Ikar nejdete více než 200 pokrmů, které za necelou hodinu servírujete na stůl. Bohatý pramen námětů pro zaneprázdněné domácí kuchaře a vynalézavé možnosti pro všední večeře, rychlé a snadné snídaně, pohoštění na party nebo dezerty vykouzlené na poslední chvíli.

Každodenní kuchařská rutina povznesená do říše vynikajících jídel, která nemusí být ani složitá ani časově náročná. S neocenitelnými obměnami šéfkuchaře může každý sebejistě nahradit obtížně dostupné přísady sortimentem, jenž má běžně po ruce.

Rady, jakými základními potravinami zásobit spíž, abyste si každodenní vaření usnadnili. Tipy, jakou nenahraditelnou kuchyňskou výbavu si pořídit. Zdroj inspirace pro všechny, kteří chtějí doma vařit jednoduše: pro nováčky i zkušené borce, lidi věčně v časové tísni i ty, kteří si mohou dovolit volné tempo, povahy ležérní i vážné.

Videa

reklama

reklama