Quiche s cibulí a sýrem gruyére

Doba přípravy:
Quiche s cibulí a sýrem gruyére Foto:
Quiche s cibulí a sýrem gruyére
Foto: Naše francouzská kuchyně

Quiche je otevřený koláčový korpus plněný různou náplní. Existuje mnoho klasických receptů, ale nic vám nebrání využít vlastní fantazii. Jedinou podmínkou je, že do náplně dáte něco (zpravidla smetanu a vejce), co při pečení ztuhne.

Suroviny
Korpus:
sůl 2 lžičky
studené máslo nakrájené na kostičky 250 g
ledová voda 3/4 šálku (možná i trochu víc)
šálek sušených fazolí k pečení
Náplň:
cibule pokrájená na silnější kolečka 1,5 kg
olej 2 lžíce
máslo 2 lžíce
smetana 1 šálek
sýr gruyére, nahrubo nastrouhaný 150 g
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Z másla a mouky zpracujte rukama drobenku. Přidejte sůl a po částech vodu tak, aby vzniklo pevné těsto. Pracujte rychle, jinak bude upečené těsto tuhé. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

2

Troubu předehřejte na 200 °C.

3

Připravte náplň. Cibuli zvolna opékejte na oleji a másle asi 30 minut, dokud nezezlátne. Nespěchejte, pomalým smažením cibule zkaramelizuje a zesládne. K hotové cibuli přidejte smetanu, žloutek a sýr. Směs ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem. Odložte.

4

Odpočaté těsto rozválejte, přeneste do vyšší formy na quiche (můžete klidně použít i rozevíratelnou dortovou formu). Rukama vtlačte do formy a odřízněte na okrajích přebytečné těsto (pokud se někde udělá díra, zalepte ji kouskem těsta). V rukách důkladně pomačkejte pečicí papír a potom jím vyložte těsto. Zasypte suchými fazolemi nebo hrachem.

5

Dejte do trouby a pečte 10 minut. Papír i s fazolemi odstraňte a pečte ještě 10 minut dozlatova. Luštěniny si schovejte pro příští pečení.

6

Koláč naplňte cibulovou směsí a pečte, dokud náplň nezpevní a její povrch nezezlátne. Chvilku před dopečením můžete dát na povrch koláče pár malých kousků másla.

7

Hotový quiche nechte nejdřív částečně zchladnout ve formě, pokud ho vyndáte horký, rozlomí se.

Něco navíc:

Pokud vaříte francouzské jídlo, budete téměř jistě potřebovat víno, bouquet garni nebo sýr. Často všechno z toho. Zorientovat se ve francouzských sýrech je prostě nemožné. Začíná to ještě dobře, existuje osm základních kategorií „les huit familles de fromage“. Ty obsahují 350 až 400 druhů sýrů. Bohužel i tyhle sýry mají své varianty, takže jich je celkem asi 1200. Francouzský prezident Charles de Gaulle kdysi řekl "Comment voulez-vous gouverner un pays qui a deux cent quarante-six variétés de fromage?" – Jak mám vládnout zemi, která má 246 druhů sýra? Byl to optimista, je jich mnohem víc.

Ochutnejte Francii

Právě vychází francouzská kuchařka Martina a Jiřího Beránkových. Je první z řady kuchařek francouzských regionů LE MOUTON (Beránek). Jmenuje se NAŠE FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ, díl I., Paříž & Île de France.

Naše francouzská kuchyněChvíli jsme váhali, kterou část Francie vybrat pro první z našich francouzských kuchařek. Nakonec to ale bylo snadné. Pokud pojedete poprvé do Francie, pravděpodobně začnete v Paříži. V Paříži najdete kousek ode všeho. Paříž je jako tanečnice z Moulin Rouge, krásná, maličko dekadentní, trošku neslušná, má lesklou sukni i nějaké to očko na punčošce. Paříž je město na toulání. Paříž je město jídla, vína a lehoučké nálady. A jak řekla Audrey Hepburn – Paříž je vždycky dobrý nápad.

Věříme, že vás naše kuchařka inspiruje k cestě nebo k tomu, abyste si něco dobrého uvařili jako vzpomínku na cestu minulou.

Jídlo je v Paříži prostě všude. Kavárničky, boulangerie – voňavá pekařství, která pečou čerstvé pečivo dvakrát denně, bistra, brasserie, restaurace, trhy, lahůdkářské krámky. Projíst Paříží se prostě nelze. Tak ji spolu alespoň letmo ochutnejme.“

Více info najdete na blogu Le Marché.

Knihu si můžete objednat v e-shopu JustSpice.cz

Videa

reklama

reklama