Pytlákův hrnec s pečeným bažantem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Pytlákův hrnec s pečeným bažantem Foto:
Pytlákův hrnec s pečeným bažantem
Foto: isifa.com

Bažant nebývá na našich talířích moc často, ale nebojte se ho vyzkoušet. S voňavou uzenou slaninou a vařený v kuřecím vývaru vás jistě ohromí a potěší vaše chuťové pohárky.

Suroviny
proužky uzené slaniny 200 g
olej 1 lžíce
bažant (pokud možno kohout a slepice), oškubaný, očištěný, rozčtvrcený 2 ks
cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky 2 ks
česnek, oloupaný a nasekaný 2 stroužky
řapíkatý celer, nasekaný 4 stonky
plechovka oloupaných rajčat 400 g
horký kuřecí vývar 300 ml
worcesterová omáčka 2 lžičky
krupicový cukr 2 lžičky
sůl
čerstvě namletý černý pepř
několik lístků hladkolisté petrželky
servírování:
malé brambory 400 g
pórek, oloupaný a nakrájený na větší kousky 2 ks
Postup
1

Rozehřejte troubu na 160 °C, u plynové na stupeň 3. Na hlubokou pánev dejte olej a slaninu a opékejte na mírném ohni pár minut. Přidejte bažanta a opékejte díly, aby se zbarvily dohněda. Spolu se slaninou je dejte do zapékací mísy.

2

Na pánev dejte cibuli a několik minut ji poduste. Přidejte česnek a celer a opékejte 2–3 minuty. Teď přidejte vývar, rajčata, protlak, worcesterovou omáčku a cukr. Uveďte do varu a potom vše dejte do zapékací mísy. Mísu přikryjte pokličkou, dejte do předehřáté trouby a pečte 45 minut. Potom poklici sejměte a pečte dalších 15–25 minut, dokud nebude maso měkké. Před podáváním nechte asi 10 minut odpočívat, potom posypte petrželkou a servírujte s uvařenými bramborami a pórkem.

3

TIP: Pro snadnější servírování můžete maso, až bude vychladlé tak, aby se dalo vzít do ruky, vyndat a sundat ho z kostí. Potom maso vložte zpět do mísy a na plotně důkladně prohřejte.

Pokud nemáte náladu na divočinu, můžete tenhle recept použít i pro kuře (1,75 kg), jen musíte na vaření přidat 30–40 minut.

Pytlákův hrnec s pečeným bažantem  Foto: isifa.com

Pytlákův hrnec s pečeným bažantem. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama