Punjabi Dal Makhani

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Punjabi Dal Makhani Foto:
Punjabi Dal Makhani
Foto: My Cooking Diary

K této krémové čočce se nejvíce hodí rýži basmati nebo indický chléb naan. Pokud takovou možnost nemáte, určitě si na tomto jídle pochutnáte i jen tak. :)

Článek

Salát ze zelené čočky Foto:

22 nejlepších receptů s čočkou

Luštěniny patří mezi velmi zdravé potraviny, které by měl do jídelníčku zařadit každý. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a jsou i významným zdrojem bílkovin....
Suroviny
Čočkový základ:
černá čočka 350 g
červené fazole 100 g
zázvor v celku, oloupaný 20 g
sůl 1 vrchovatá lžička
koření garam masala 1/2 lžičky
mletý koriandr 1/2 lžičky
česnek 1 stroužek
voda 2 l
Rajčatový základ:
zázvor 30 g
šalotky 2 ks
česnek 2 stroužky
koření garam masala 2 lžičky
mletý koriandr 2 lžičky
mletý kajenský pepř 1 lžička
mletý římský kmín 1/2 lžičky
sůl 1 lžička
drcená rajčata 400 g
máslo 150 g
smetana ke šlehání 31% 200 ml
voda podle potřeby
Dokončení:
smetana ke šlehání na ozdobu
čerstvě nasekaný koriandr
Postup
1

Nejdřív je potřeba namočit fazole a čočku alespoň na 8 hodin do velkého množství vody.

2

Poté luštěniny propláchněte a přendejte do velkého hrnce společně se vším ostatním (voda, koření, zázvor a česnek).

3

Vařte na mírném plameni tak hodinu a půl pod pokličku. Po uvaření vyndejte ze směsi bobkové listy, zázvor a celý česnek.

4

V mezičase nakrájejte šalotku najemno, oloupejte a nastrouhejte zázvor a nasekejte najemno česnek.

5

Těsně před koncem vaření čočky a fazolí začněte v dalším hrnci dělat rajčatový základ.

6

Na oleji nechte změknout šalotku, pak přidejte česnek a chvíli nato najemno nastrouhaný zázvor. Přibližně půl minuty nechte rozvonět a pak přidejte všechno koření a rajčatový protlak.

7

Směs nechte další minutu opékat a pak přidejte drcená rajčata a nechte přivést k varu. Ve chvíli, kdy se začne rajčatový základ vařit, přidejte sůl a směs uvařené čočky a fazolí.

8

Všechno pořádně promíchejte dohromady, stáhněte plamen na úplné minimum a nechte vařit minimálně dvě hodiny. Čím déle, tím lépe.

9

Během vaření doporučujeme dost často míchat, aby se jídlo nepřipálilo. Důležité je mít plotnu na co nejnižší stupeň.

10

Podle potřeby a hustoty pak během vaření přidávejte vodu a ochutnávejte. Po několika hodinách vaření přidejte máslo a nechte směs ještě pořádně provařit.

11

Na úplný závěr přidejte smetanu (v pokojové teplotě) a nechte finálně projít varem. Při podávání zasypejte čerstvým koriandrem.

Punjabi Dal Makhani Foto: Punjabi Dal Makhani Foto: Punjabi Dal Makhani Foto: Punjabi Dal Makhani; foto: My Cooking Diary

Nejchutnější deník

My Cooking Diary Foto:

My Cooking Diary jsem si původně založila na Facebooku pro kamarády, které zajímalo, co jím, když hubnu. Postupem času se začali na blog přidávat i další čtenáři a dávali mi najevo, že to co dělám, je baví. Založila jsem si proto svojí vlastní webovou stránku, aby recepty byly přehlednější, a od té doby mám oficiálně blog.

Snažím se moje čtenáře inspirovat ke zdravějšímu životnímu stylu, takže mimo fotek jídel přidávám na svůj Instagram i fotky toho, jak cvičím. Ke zdravému životnímu stylu patří ale taky zdravý rozum, takže nejsem nijak extrémní a snažím se kombinovat sem tam i nějaká méně zdravá jídla. Ráda taky se čtenáři sdílím svoje zážitky z cest, takže na blogu najdete i rubriku cestování. Momentálně pracuji na své první kuchařce, která bude obsahovat recepty na celý měsíc.

Kačí, My Cooking Diary

Videa

reklama

reklama