Punčová roláda

Doba přípravy:
Počet porcí: 10
Punčová roláda  Foto:
Punčová roláda
Foto: Dnes napeču!

Zbavte se ostychu z rolády – tajemství úspěchu tkví v tom, že těsto upečete akorát, aby bylo ještě pružné, a ještě horké ho posypete moukou a obrátíte na nový pečicí papír. Pomocí něho jej pak snadno stočíte.

Další báječné jarní dezerty z kuchařky Dnes napeču! najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Suroviny
Těsto:
vejce 4 ks
vanilkový cukr 1 sáček
hladká mouka 100 g + na poprášení
vanilkový pudink 1 sáček
jahodový pudink 1 sáček
Náplň:
mléko 200 ml
vanilkový pudink 1/2 sáčku
máslo 70 g
jahodový džem 80 g
voda 50 ml
jahodový sirup 2 lžíce
punčové aroma 1 lžička
griotka 40 ml
Dokončení:
horká voda 2 lžíce
citronová šťáva 1 lžíce
drobné jedlé květy na ozdobení
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny, bílky s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Hmoty zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto rozdělte na dva díly, do jednoho vmíchejte vanilkový pudink, do druhého jahodový pudink a každý rozetřete na jeden připravený plech. Pečte v rozehřáté troubě zhruba 8 minut.

2

Plechy vyjměte, korpusy sundejte, ale ponechte na papíře, zlehka poprašte moukou, položte na ně čistý pečicí papír a obraťte tak, že těsto bude ležet na novém papíře. Nechte zchladnout a sloupněte papír, na kterém se rolády pekly.

3

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a míchejte ho do zchladnutí. Prošlehejte mixérem, přidejte změklé máslo a vyšlehejte hladký krém.

4

Vanilkový korpus potřete džemem a na něj položte jahodový korpus. Vodu smíchejte se sirupem, punčovým aroma a griotkou a pokapejte jí jahodový korpus. Nechte ji 5 minut vsakovat a na korpus natřete krém. Pomocí pečicího papíru stočte korpusy do tvaru rolády, zabalte do pečicího papíru a uložte do lednice do druhého dne.

5

Cukr prosejte a utřete ho s horkou vodou a citronovou šťávou na hladkou polevu. Pomocí papírového kornoutku ji nastříkejte na roládu v pruzích, než ztuhne, ozdobte povrch rolády kvítky fialek.

Punčová roláda  Foto: Punčová roláda; foto: Dnes napeču!

Dnes napeču! Foto:

Dnes napeču!

Pavlína Berzsiová

Více než 200 receptů na moučníky z trouby

Cukrářka, kterou možná znáte z knihy Dnes nepeču! plné nepečených dobrot, tentokrát pro změnu radí zapnout troubu a upéct rodině či přátelům něco skutečně chutného. Příležitostí, kdy si vychutnat vynikající koláče, buchty, koblížky, dorty, rolády, sušenky, tyčinky i brownies, je spousta. Kromě toho pro vás Pavlína vybrala recepty ze sešitu své babičky, prozradí vám, co peče na Velikonoce a Vánoce, co radí kamarádkám, které nemají moc času, nebo co zkouší nového. Kniha je plná lákavých fotografií, přehledných receptů, rad, jak co nepokazit nebo napravit, a obměn, které vás jistě povzbudí k experimentům s novými chutěmi i tvary moučníků.

Recept

Bezlepková roláda s tvarohovým krémem Foto:

Bezlepková roláda s tvarohovým krémem

Tato roláda je neskutečně lehounká a není příliš sladká, ale lehce natrpklá díky granátovému jablku. A navíc je bezlepková!

Recept

Jahodová roláda s citronovou vůní  Foto:

Jahodová roláda s citronovou vůní

Nadýchaná roláda s lehkou nápní a voňavými jahodami je moučník, kterým zapůsobíte na každého. Její přípravy se nemusíte bát, není to tak složité, jak to může působit. A...

Recept

Piškotová roláda s něžnými květy  Foto:

Piškotová roláda s něžnými květy

Vůně a chuť fialek je jemná, ale přesto výrazná, zvlášť pokud ji zkombinujete s nadýchaným piškotem a lehkým krémem.

Videa

reklama

reklama