Pstruzi na másle nadívaní bylinkami a pečená zelenina

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pstruzi na víně nadívaní bylinkami  recept a  pečená zelenina Foto:
Pstruzi na víně nadívaní bylinkami recept a pečená zelenina
Foto: Karolína domácí kuchařka

Do břicha ryb vložte ještě celé bylinky. Bylinky můžete i obměňovat. Vhodná kombinace je např. kopr a petrželka nebo estragon, kerblík a petržel, ale i jarní cibulka s natí a mladý česnek.

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
pstruh 4 ks
sůl
citron 2 ks
tymián 4 snítky
hladkolistá petržel 2 hrsti
máslo 100 g
česnek 1–2 stroužky
suché bílé víno 100 ml
Pečená zelenina:
lilek 1 ks
žlutá cuketa 1 ks
zelená cuketa 1 ks
červená paprika 1–2 ks
červená cibule 1 ks
jarní cibulka 2 ks
česnek 4 stroužky
směs bylin (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj) 1 hrst
balzamikový ocet (nemusí být) 1 lžíce
sůl
čerstvě drcený pepř
Postup
1

Vykuchané a omyté pstruhy osušte papírovou utěrkou vně i zevnitř. Ostrým nožem udělejte na bocích pstruhů několik mělčích zářezů. Pstruhy vně i uvnitř osolte. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, smíchejte ji s nasekaným tymiánem a petrželí, většinou másla, česnek prolisujte a vmíchejte také do směsi. Touto směsí vyplňte dutinu uvnitř ryb a vetřete do nich také část bylinkové směsi do zářezů ryb. Troubu rozpalte na 180 °C, do pekáčku dejte zbylé máslo, nechte ho v troubě rozpustit, pak přidejte pstruhy a okolo rozložte klínky z druhého citronu. Dejte péct na 10 minut, pak je přelijte vínem a ještě pstruhy pečlivě přelijte šťávou a pečte dalších asi 10 minut, dokud nejsou pstruzi upečení.

2

Lilek a cukety omyjte, odřízněte z nich stopky a nakrájejte je na kusy zhruba velikosti většího sousta – plátky nebo špalíčky. Papriky rozpulte, zbavte semen a nakrájejte na hrubší kusy. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na klínky, stroužky česneku rozpulte. Jarní cibuli nakrájejte na špalíky, žampiony oloupejte, rozpulte a rozkrojte i rajčátka. Všechnu zeleninu vsypte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací nádoby, posypte bylinkami, zalijte olejem a octem, opepřete a promíchejte. Pečte při 190 stupních asi 25–30 minut. Jednou obraťte nebo promíchejte. Opečenou zeleninu osolte a podávejte jako přílohu nebo i jen tak.

Videa

reklama

reklama