Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami  Foto:
Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Pstruh po mlynářsku prý vznikl tak, že chudá mlynářka neměla čím ochutit rybu, tak na ni nasypala mouku. Je to opravdu prosté jídlo – moc dalších příchutí už v něm nenajdete. Ale i obyčejná opečená mouka na másle dokáže doplnit jemnou chuť pstruha tak, že vám nic dalšího nebude chybět.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Připravte si tento pokrm podle videoreceptu:

Suroviny
Pstruh:
mletá sladká paprika 1 lžička
drcený kmín 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
filety z čerstvého pstruha 8 ks
přepuštěné máslo (nebo olivový olej) 5 lžic
čerstvé máslo 1 lžíce
plátky mandlí 50 g
K podávání:
najemno nasekaná hladkolistá petržel
klínky citronu
Brambory:
změklé máslo 125 g
sůl
hrubozrnná hořčice 1 lžíce
sekané bylinky (pažitka, petrželka, tymián, estragon, oregano, kopr nebo i divoké byliny) 1 malá hrst (podle chuti a sezony)
brambory 600 g
celý kmín 1 špetka
Postup
1

Ryba: Mandle opražte na pánvi nasucho dorůžova a odložte stranou. Hladkou mouku promíchejte s paprikou, kmínem a solí. Filety obalte v moučné směsi a přebytečnou mouku oklepněte.

2

Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo. Připravené filety opékejte na pánvi z každé strany jen cca 2 minuty a nechte ještě cca 2 minuty prohřát, jen aby se máslo rozpustilo a mandle zkřehly.

3

Při servírování vyndejte na talíře filety. Na každý dejte tenký plátek čerstvého nebo bylinkového másla, opražené mandle a nasekanou petrželku. Příprava je velmi rychlá, a tak přílohu, v tomto případě bylinkovo-hořčičné brambory, mějte přichystanou předem, aby byla rovnou připravena k podávání. Stejně jako řezy citronu, kterými ozdobíte talíř a každý si sám svou rybu pokape (pokud byste to udělali předem, zbytečně narušíte křupavost moučné krusty na rybě).

4

Brambory: Několik hodin předem si připravte bylinkové máslo: změklé máslo v misce utřete a promíchejte se solí, hořčicí a bylinkami. Položte je na čtverec fólie, vytvarujte váleček o průměru cca 3 cm a zabalte a utáhněte konce. Dejte ztuhnout do chladničky. Při podávání pak z válečku odkrajujte jednotlivá kolečka – plátky.

5

Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě podle typu brambor doměkka. Uvařené brambory slijte, položte na ně plátek až dva bylinkového másla a promíchejte.

PRIMA TIP: Pokud jste nekoupili hotové filety, připravte si je z čerstvých vykuchaných a očištěných pstruhů – položte pstruha na bok a hned za žábry udělejte šikmý řez, pak veďte řez na hřbetu podél celé páteře od hlavy k ocasu a ostrým nožem odřízněte filet podél kostí směrem dolů – nožem vlastně kopírujete kosti. Pak pstruha otočte a odřízněte i druhý filet a oba filety začistěte, odřízněte proužek s tukem na břiše. Jemně je prohmatejte a odstraňte případné zapomenuté kůstky.

Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami  Foto: Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

Videa

reklama

reklama