Pruský mřížkový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Pruský mřížkový koláč Foto:
Pruský mřížkový koláč
Foto: L.A.Creative

Makové koláče a dezerty jsou přímo českou specialitou, ale kořeny mají již v době dávno minulé, jak napovídá název tohoto výtečného koláče...

Suroviny
Kvásek:
mléko 160 ml
cukr 2 kostky
droždí 1/2 kostky
Těsto:
máslo 70 g
sůl 1 špetka
nastrouhaná pomerančová kůra 1 lžička
vanilkový cukr 1 lžička
mouka na vysypání
tuk na vymazání
Maková náplň:
mléko 1 hrnek
mletý mák 140 g
vanilkový cukr 1 lžička
med 1 lžička
máslo 20 g
strouhaný perník na zahuštění
Postup
1

Z mléka, cukru a rozdrobeného droždí umíchejte a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny.

2

Mouku promíchejte se solí, kůrou a vanilkovým cukrem, přidejte k utřenému máslu a promíchejte s kváskem. Vypracujte vláčné, nepříliš tuhé těsto a dejte ho kynout.

3

Mezitím si připravte náplň. V kastrůlku přiveďte k varu mléko, vsypte mák, oba cukry, med a přidejte máslo. Odstavte z ohně a podle potřeby zahustěte perníkem.

4

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, lehce ho propracujte a jednu třetinu oddělte na mřížky. Zbytek vyválejte na tenčí placku, položte doprostřed vymazaného a moukou vysypaného plechu a rukama roztáhněte na větší obdélník. Prsty vytvarujte okraje, těsto potřete náplní a povrch uhlaďte plochým nožem nebo obrácenou lžící.

Ze zbylého těsta vytvořte tenký dlouhý váleček, nakrájejte z něj proužky na mřížku a křížem je poklaďte na koláč. Potřete stejně jako okraj koláče žloutkem, nechte 10 minut dokynout a pak pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut. Vychladlý koláč nakrájejte na dílky a před podáváním ho poprášte vanilkovým cukrem.

Pruský mřížkový koláč Foto:

Pruský mřížkový koláč, foto: L.A.Creative

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Další prvorepublikové recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama