Provensálský tuňák

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Provensálský tuňák Foto:
Provensálský tuňák
Foto: Gurmet

Připravte si lehkou večeři, která potěší nejen chutí, ale i zdraví prospěšnými látkami. Koenzym Q10 a vitamin E jsou obsažené v mase z tuňáka, extra panenském olivovém oleji a celozrnném pečivu (v bagetě nebo chlebu se semínky). Jejich síla se spojením zmnohonásobí.

Suroviny
cherry rajčátka, přepůlená 300 g
česnek 3 stroužky
tymián 2 lžičky
lístky čerstvé bazalky 1 hrst
černé olivy nakrájené na kolečka 1/2 šálku
steaky z tuňáka 4 ks (každý 125 g)
pečivo k podávání
snítka tymiánu na ozdobu
lístky bazalky na ozdobu
sůl
Postup
1

Rajčata osolte, opepřete a nechte v sítu okapat.

2

V hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, vložte do něj rajčata, přidejte česnek, většinu tymiánu a bazalky, snižte teplotu a vše 7 až 10 minut restujte. Občas promíchejte, rajčata ani bylinky nesmějí ztmavnout. Odstavte a vmíchejte olivy.

3

Na vysokou teplotu rozehřejte grilovací pánev, potřete ji olejem a steaky z tuňáka z každé strany asi minutu opékejte.

4

Na talíře rozdělte rajčatovou směs a přidejte k ní na plátky pokrájený steak. Podávejte ozdobené bylinkou a s čerstvým pečivem.

Gurmet - únor 2014

Gurmet - Vaše škola vaření

Únor je měsíc masopustu a svátku svatého Valentýna. Obě tato témata najdete samozřejmě také v únorovém Gurmetu. Hledejte tu inspiraci na lákavé a syté masopustní pochoutky – od zabijačkového guláše až po slaďoučké koblihy i zamilované valentýnské menu pro dva! Kromě toho v tomto čísle startuje letošní projekt nazvaný „Gurmet kolem světa“. První zemí, jejíž gastronomie se jako červená nit prolíná celým časopisem, je exotické Japonsko.

Kromě toho se můžete těšit také na lákavé recepty z čokolády, domácí pečivo včetně chleba i na pochutiny, ve kterých hrají klíčovou roli citrony, které jsou nyní ve vrcholové kondici. Přesvědčíte se, že kapusta nejen krásně vypadá, ale ještě lépe chutná, a že řízek není jen českou specialitou. Zjistíte, co to je tzv. synergický efekt některých surovin a jak se jeho blahodárné účinky mohou projevit na vaší kondici. Dobrou chuť!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama