Provensálský losos s bramborami a cherry rajčátky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Provensálský losos s bramborami a cherry rajčátky Foto:
Provensálský losos s bramborami a cherry rajčátky
Foto: Plech plný dobrot

Jednoduchá jihofrancouzská kuchyně se vyznačuje svěžími chutěmi a sezonními ingrediencemi. Klidně použijte jakékoliv bylinky, které máte zrovna po ruce, včetně těch sušených. Tenhle pokrm můžete zrovna tak podávat vychladlý na pokojovou teplotu, když budete pořádat venkovní oslavu nebo piknik.

Článek

Losos s chilli česnekovou omáčkou Foto:

30 super nových receptů z čerstvého lososa

Losos je u nás nejoblíbenější ryba, dávno překonal tradičního kapra nebo pstruha. A není se čemu divit – příprava je rychlá, jednoduchá a maso lososa skýtá mnoho možností,...
Suroviny
cherry rajčátka (nejlépe směs různých barev) 185 g
olivový olej 2 lžíce + 2 lžičky
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
filety z divokého lososa ze střední části ryby 4 ks (každý o váze asi 185 g)
nasekaný čerstvý rozmarýn 2 lžíce
nasekaný čerstvý estragon 2 lžíce
co nejmenší brambůrky ve slupce 500 g
hladkolistá petržel nasekaná 1 lžíce
Postup
1

Předehřejte troubu na 230 ºC. Vyložte plech pečicím papírem.

2

V malé misce smíchejte cherry rajčátka a 1 čajovou lžičku oleje a osolte je a opepřete. Potřete lososa 1 čajovou lžičkou oleje a okořeňte rozmarýnem, estragonem, solí a pepřem. Dejte stranou.

3

Brambory podélně přepulte. Ty větší potom překrojte znovu tak, aby byly všechny kusy přibližně stejně veliké. V míse brambory smíchejte se 2 polévkovými lžícemi oleje. Potom je na připravený plech naskládejte rozkrojenou stranou směrem dolů a osolte je a opepřete. Pečte 8 minut a pak brambory zamíchejte. Přidejte na plech rajčata a lososa a pokračujte v pečení, dokud brambory nepůjdou lehce propíchnout vidličkou, rajčata nebudou praskat a losos nebude dostatečně propečený. To bude trvat asi ještě 8–10 minut.

4

Nakonec zeleninu posypte petrželkou a lososa přelijte citronovou šťávou. Ihned podávejte.

Plech plný dobrot Foto: Plech plný dobrot

Kate McMillan

Lahodná jídla, která můžete jíst rukama

Tato kuchařka obsahuje recepty na zdravé a chutné pokrmy, pro jejichž přípravu vám bude stačit jediný kus nádobí, a sice pořádně velký plech.

Najdete zde více než 50 receptů na plnohodnotná výživná jídla z nejrozmanitějších ingrediencí. Snadná příprava a lahodná chuť: to jsou hlavní triumfy této kuchařky.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama