Provensálská polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Provensálská polévka Foto:
Provensálská polévka
Foto: Zelenina moje láska

Krupky si předem namočte, můžete je nechat ve vodě i přes noc.

Suroviny
menší cibule 1 ks
řapíkatý celer 4 ks
mrkev 1 ks
česnek 4 stroužek
menší lilek 1 ks
brambory 2 ks
libové hovězí maso nebo telecí maso 250 g
malé krupky 1 hrst
mletá paprika 2 lžičky
červené víno 150 ml
sůl
mletý černý pepř
základní zeleninový vývar 3 l
nasekaná petrželka 1 hrst
Postup
1

Všechnu zeleninu a maso nakrájejte nadrobno.

2

Do hrnce dejte olivový olej a rozehřejte ho. Přidejte cibuli, celer, mrkev, česnek a bobkový list a na mírném ohni vše opékejte asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Občas zamíchejte.

3

Přidejte lilek a brambory, nakrájené maso a krupky a opékejte na silnějším ohni dalších 10 minut. Přidejte mletou papriku a rajčatový protlak, dobře promíchejte a podlijte červeným vínem. Osolte a opepřete, zhruba 5 minut poduste a potom přilijte teplý vývar. Vařte 20 minut, dokud brambory a krupky nezměknou.

4

Před podáváním polévku posypte nasekanou petrželkou.

Provensálská polévka Foto: Zelenina moje láska

Provensálská polévka. Foto: Zelenina moje láska

 

Zelenina moje láskaZELENINA, MOJE LÁSKA

Marcel Ihnačák

V nové kuchařce šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se spolu s ním zamilujete do zeleniny.

Kapitoly věnované jejím jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce zeleniny, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, lilku, chřestu, fazolek, rajčat, papriky nebo brokolice. Nechybí ani slovenská (a vlastně i česká) klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, ryb a plodů moře.

Bonusem jsou čtyři kapitoly věnované ovoci – s návody, jak ho lze připravit nasladko i naslano.

Recepty doplňují Marcelovy tipy, triky a komentáře, které vám pomůžou zorientovat se na trhu či v obchodě nebo ulehčí vaření díky novým způsobům přípravy.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

Videa

reklama

reklama