Propečené brambory se slaninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Propečené brambory se slaninou  Foto:
Propečené brambory se slaninou
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Tyto brambory jsou opravdu propečné skrz naskrz – a to díky zářezům, které sandno vytvoříte za pomoci dvou vařeček a ostrého nože. Křupavé kůrky tak vzniknou i uvnitř brambor a jejich chuť ještě umocní zapečené plátky slaniny. Nic dalšího už k rychlé večeři není třeba vymýšlet!

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...
Suroviny
větší brambory s hezkou slupkou, varný typ B 8–12 ks
olivový olej 3–4 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř
mletá sladká paprika
slanina 4 velké plátky
případně sýr na zapečení (viz. tip) 50 g
Postup
1

Brambory vydrbejte kartáčkem a osušte. Na prkénko si položte rovnoběžně vedle sebe dvě tenké vařečky nebo čínské hůlky. Mezi ně pokládejte brambory a krájejte je shora na plátky (silné cca 6 mm), ale nedokrajujte je, nůž se vždy zastaví tam, kde jsou hůlky spodní část brambor tedy zůstane neprokrojená.

2

Brambory vyskládejte do pekáčku vyloženého alobalem, můžete je lehce otevřít, aby se uvolnily jednotlivé zářezy jen pozor, aby se brambora nerozpadla. Pak je lehce polijte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a v zářezech ještě lehce sladkou mletou paprikou nebo chilli či jiným kořením nebo bylinkami podle chuti.

3

Slaninu nakrájejte na malé plátečky o velikosti asi 3 x 2 cm a vkládejte je pravidelně do zářezů brambor (nemusí být ve všech). Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 40 minut dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor.

PRIMA TIP: Pokud brambory podáváte jako přílohu k masu, už je nemusíte zapékat se sýrem, i tak bude jídlo syté až dost. Pokud je podáváte jako samostatné jídlo, posypte brambory na závěr sýrem a ještě 10 minut je zapékejte. Použijte goudu, ementál nebo parmazán, tedy sýry, které mají více tuku a dobře se rozpékají. Takto připravené brambory můžete podávat jen se zeleninovým salátem. Slaninu vybírejte podle své chuti i podle toho, jestli brambory budete jíst samotné nebo jako přílohu k dalšímu pokrmu. K něčemu se bude hodit více anglická slanina, k něčemu jinému uzený špek nebo sušená slanina, třeba pancetta.

Propečené brambory se slaninou 1 Foto: Propečené brambory se slaninou 1; foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Recept

Plněné Hasselback brambory  Foto:

VIDEO: Plněné Hasselback brambory

Vyzkoušejte velmi efektní přípravu brambor, které můžete servírovat jako super přílohu nebo s oblíbeným dipem jako samostatné jídlo.

Recept

Plněné brambory Hasselback Foto:

Plněné brambory Hasselback

Tyto brambory jsou skvělé jako příloha, ale bez problémů ve vašem menu zastoupí i hlavní jídlo! Navíc si je můžete doplnit všemožnými druhy zeleniny!

Recept

Hasselback brambory s konfitovaným česnekem Foto:

Hasselback brambory s konfitovaným česnekem

Tyto brambory jsou neskutečná lahoda a přitom na jejich přípravu skoro nic nepotřebujete. Božskou chuť jim totiž dodá česnek v kombinaci s tymiánem!

Videa

reklama

reklama