Pražský koláč

Doba přípravy:
Pražský koláč Foto:
Pražský koláč
Foto: Pradobroty.cz

Znáte pražské koláče? Do těsta se přidává majonéza, ale to vás rozhodně nemusí odrazovat – díky ní jsou totiž bochánky krásně vláčné. Podávají se plněné pudinkovým krémem a sypané drobenkou. Tak s chutí do toho!

Článek

Žloutkové věnečky Foto:

10 receptů na nejoblíbenější české retro moučníky a dezerty

I když jsme si v posledních letech oblíbili světové dezerty jako je třeba cheesecake, brownies nebo tiramisu, stále mají v našich srdcích své stálé místo oblíbené české...
Suroviny
Těsto:
mléko 150 ml
čerstvé droždí 30 g
vejce 1 ks
majonéza 250 g
sůl 6 g
1 rozšlehané vejce na potření před pečením
Drobenka:
povolené máslo 60 g
mletá skořice 1 lžička
Krém:
mléko 500 ml
cukr 100 g
vanilkový cukr 1 ks
vanilkový pudink 75 g (2 balíčky)
máslo 125 g
smetana ke šlehání 33% 100 ml (nebo 100–200 g tvarohu)
Postup
1

Těsto: Do mísy si nasypte všechnu mouku a udělejte v ní důlek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijte do moučného důlku, rozdrobte do něj droždí a ze stran po troškách vmíchejte mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jste si základ na omládek a ten nechte zakrytý 30 minut vzejít.

2

Poté přidejte všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujte velmi vláčné (a mastné) těsto. Na pomoučeném vále vypracujte bochánek, přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte 45 minut zrát.

3

Z těsta vypracujte asi 30 malých kuliček (jedna cca 35–40 g), naskládejte je na dva plechy a zploštěte dlaní asi na výšku 2 cm. Přikryjte a nechte kynout ještě 30 minut.

4

Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a vypracujte drobenku.

5

Drobenka: Všechny ingredience rukama zpracujte v sypkou drobenku.

6

Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejce, posypte drobenkou a dejte asi na 20 minut péct, resp. dozlatova.

7

Upečené koláče nechte zcela vychladnout.

8

Krém: 350 ml mléka smíchejte s oběma cukry a dejte vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmíchejte pudinkový prášek a nalijte k horkému oslazenému mléku na plotně. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi další 2 minuty do zhoustnutí.

9

Pak odstavte z plamene a zamíchejte máslo nakrájené na kostičky. Pudink míchejte, dokud se všechno máslo nerozpustí a nespojí. Přikryjte fólií tak, aby se dotýkala celého povrchu krému, a nechte zcela vychladit. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.

10

Pudink prošlehejte a opatrně do něj zašlehejte i smetanu, tak aby byl výsledek zcela hladký. Pokud zvolíte variantu s tvarohem, postupujte v podstatě stejně – za stálého šlehání přidávejte k pudinku tvaroh po lžičkách. Případně trochu doslaďte.

11

Koláče podélně rozkrojte, potřete krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkejte zdobicím sáčkem), přiklopte vrchní částí a podávejte. Skladujte v chladu.

Pražský koláč 2 Foto: Pražský koláč; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama