Pražská šunka zapečená v chlebu

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 bochník
Pražská šunka zapečená v chlebu Foto:
Pražská šunka zapečená v chlebu
Foto: Gurmet

Šunka, poprvé zpracovaná speciálním postupem prvorepublikovým řezníkem Františkem Kuželem, dobyla svět. Škoda, že se snahy o její certifikaci (a tím i záruku jedinečnosti) míjejí účinkem! V tomto receptu vynikne její kvalita. Chléb podávejte třeba s křenem, okurčičkou a nakládanými cibulkami.

Suroviny
kvalitní vepřová šunka bez kosti 1,5 kg
cibule 2 ks
celý černý pepř 1 lžička
pšeničný šrot 150 g
sůl
krupicový cukr 1 lžička
instantní droždí 2 sáčky
vývar ze šunky (nebo vody) 500 ml
případně mák a kmín na posypání
Postup
1

Do vařící vody vložte maso (kůži můžete ponechat). Přidejte bobkový list, cibuli a celý pepř. Na mírném ohni vařte asi 90 minut.

2

Na těsto smíchejte mouku a šrot. Osolte a přidejte cukr a droždí. Zalijte tekutinou a uhněťte (ručně nebo v robotu) pevné těsto. Pod utěrkou ho pak nechte asi půl hodiny odpočívat a kynout.

3

Šunku vyjměte a osušte. Z těsta vyválejte placku o tloušťce asi 1 cm. Zabalte do ní maso. Bochník můžete na povrchu lehce posypat kmínem nebo mákem (není nutné). Lehce ho osolte a nechte asi 10 minut odpočívat.

4

Bochník položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 až 45 minut dozlatova. Během posledních 10 minut pečení potírejte kůrku studenou vodou.

Gurmet - březen 2014Gurmet - Vaše škola vaření

březnovém čísle časopisu Gurmet najdete lahůdkové toulky po Středočeském kraji a kuchyni staré Prahy. Naučíme vás také to nejlepší bramborové těsto a jaké dobroty si z něj můžete sami připravit. Další díl seriálu Gurmet kolem světa vás zavede do Velké Británie, takže nejprve vás čeká nedělní oběd v anglickém stylu, při kterém vám nabídneme skvělý rostbíf či mraženou vinnou pěnu s portským.

Spojnicí mezi kuchyní této ostrovní země a Českem je pečicí nádoba značky Remoska, a my jsme se proto rozhodli inspirovat vás několika recepty, které speciálně pro remosku a její britské uživatelky upravila česká rodačka lady Milena Grenfell-Baines, jejíž životní příběh najdete v březnovém čísle také. Exkluzivně vám též přinášíme recepty ikonického britského šéfkuchaře Jamieho Olivera.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama