Povidlové buchty ze špaldové mouky

Doba přípravy:
Počet porcí: asi 20 ks
Povidlové buchty ze špaldové mouky  Foto:
Povidlové buchty ze špaldové mouky
Foto: archiv Babiččina volba

Kynuté buchty jsou tak spjaté s naším národem, že se objevují i v pohádkách :) Přes všechny ty nové cheesecaky, medovníky a mrkvové dorty naše láska ke kyprým buchtám se šťavnatou náplní stále trvá...

Článek

Povidlový dort Foto:

20 sladkých i slaných receptů, ve kterých využijete povidla

Hustá zavařenina ze švestek má v českých a moravských zemích dlouhou tradici. Bez povidel si neumíme představit buchty, frgále ani klasické koláče. Povidla jsou ale také...
Suroviny
Těsto:
hladká špaldová mouka (Babiččina volba) 500 g
droždí 30 g
cukr 60 g
vlažné mléko 240 ml
vanilkový cukr 1 sáček
špetka soli
žloutky 2 ks
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
rozpuštěné máslo 120 g + 20 g na dno pekáče
Náplň:
švestková povidla 350 g
rum 75 ml
Postup
1

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Do mouky udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrolte do něj droždí a nechte 10 minut odstát. Přidejte žloutky, máslo a citronovou kůru a vypracujte hladké těsto.

2

Nádobu s těstem přebalte potravinovou fólií a dejte na 1 hodinu kynout. Po hodině těsto prohněťte a nechte kynout ještě 1 hodinu.

3

Připravte si náplň: Smíchejte povidla s rumem a nastrouhaným perníkem.

4

V pekáči rozpusťte máslo a vyválejte těsto. Z těsta vykrajujte čtverce velké asi 6 × 6 cm a doprostřed na ně klaďte náplň.

5

Dobře buchty zabalte, namočte v pekáči s máslem a do pekáče je vyskládejte. Nechte ještě 20 minut na teplém místě.

6

Pečte asi 30 minut na 180 stupňů.

Povidlové buchty ze špaldové mouky  Foto: Povidlové buchty ze špaldové mouky; foto: archiv Babiččina volba

Videa

reklama

reklama