Portugalské kuře

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Portugalské kuře Foto:
Portugalské kuře
Foto: Kublanka.cz

Tento recept splňuje všechna kritéria dokonalého letního jídla. K tomu láhev vychlazeného vína, vůně bylinek, společný pekáč pro celý stůl a spousta ubrousků na ruce.

Suroviny
kuřecí spodní stehna s kostí a kůží 8-10 ks
česnek 8 stroužků
bourbon 80 ml
olivový olej 2 lžíce
šťáva ze 2 citronu
citron k podávání 1 ks
Piri piri omáčka:
dlouhá červená chilli paprička 2 ks
česnek 1 stroužek
sůl
pečené brambory:
malé brambory 600-800 g
zelená petrželka 1 hrst
maldonská sůl
sůl
Postup
1

V misce smíchejte rozdrcený česnek s bourbonem, olivovým olejem, paprikou, bobkovým listem a šťávou ze dvou citrónů. Vzniklou marinádou přelijte kuřecí stehna, důkladně promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.

2

Mezitím si kartáčkem důkladně očistěte brambory, které uvařte i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Brambory nechte vychladnout a poté je nožem rozkrájejte na čtvrtiny. Těsně před dopečením kuřete je opečte na slunečnicovém oleji dozlatova.

3

V průběhu marinování kuřete připravte piri piri omáčku. Chilli papričky zbavte semínek, nahrubo je nakrájejte a spolu s olivovým olejem a šťávou z ½ citrónu je několikrát krátce promixujte. Do omáčky na závěr přidejte na plátky nakrájený česneku a dochuťte solí.

4

Troubu si předehřejte na 200 °C. Naložená kuřecí stehna rozložte na plech vyložený alobalem a pečte je cca 40 minut do změknutí. V průběhu pečení je potírejte zbylou marinádou. Na závěr je můžete nechat krátce opéct pod rozpáleným grilem.

5

Upečená kuřecí stehna přendejte na mísu a vydatně je pokapejte připravenou piri piri omáčkou. Podávejte s nakrájeným citrónem a opečenými bramborami, které těsně před podáváním posypejte najemno nasekanou petrželkou a maldonskou solí. Výborně se ke kuřeti hodí na plátky nakrájená rajčata s bazalkou, zakápnuté olivovým olejem.

Portugalské kuře Foto:

Portugalské kuře, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama