Pórkový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 2-4
Pórkový koláč Foto:
Pórkový koláč
Foto: Tak vařím já

Slaný koláč ve stylu francouzského quiche můžete libovolně obměňovat a s náplněmi si kreativně pohrát. Je to skvělé pohoštění na party nebo třeba piknik. Pokud si chcete ulehčit práci, můžete použít listové těsto.

Suroviny
máslo 80 g
pórek 2 ks
jarní cibulka 2 ks
uzená šunka vcelku 100 g
vejce 2 ks
tvrdý sýr 100 g
smetana 100 ml
voda 2 lžíce
sůl
Postup
1

Mouku vsypte do mísy. Mírně povolené máslo nakrájejte na kostky a přidejte k mouce. Do směsi vyklepněte vejce a přidejte špetku soli. Vše dobře smíchejte. Pak přilijte trochu vody a vypracujte vláčné těsto. Zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

2

Připravte si náplň. Pórek a cibulku dobře očistěte a nakrájejte na plátky. Orestujte je na olivovém oleji, až zprůsvitní. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky a trochu osolte. Zalijte smetanou, chvilku provařte a odstavte. Nakonec strouhněte trochu muškátového oříšku.

3

Těsto rozválejte, dejte do vymazané a vysypané formy a dobře přitiskněte ke stěnám. Okraje zarovnejte (měly by trochu přečnívat). Těsto předpečte asi 10 minut v předehřáté troubě na 200˚C. Přidejte pórkovou směs, posypte strouhaným sýrem a zalijte rozšlehaným vejcem. Pečte dozlatova asi 20 minut.

Hrubešová - Tak vařím jáTak vařím já

125 receptů pro vytížené ženy

Úspěšná česká herečka Markéta Hrubešová, nyní známá z televizních obrazovek i jako zdatná kuchařka, představuje své recepty. Z dědictví po babičce a z dalších zdrojů převzala tradiční postupy, avšak snaží se českou i středomořskou kuchyni servírovat v lehké a stravitelné podobě.

Pro moderní a zaměstnanou ženu, která potřebuje nasytit hladové krky během krátké doby, rovněž autorka vybrala ta jídla, jejichž příprava je časově nenáročná.

Názorná publikace s více než 200 fotografiemi Davida Krause.

Videa

reklama

reklama