Pórková polévka s hráškem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Pórková polévka s hráškem Foto:
Pórková polévka s hráškem
Foto: isifa.com

Pokud máte rádi zeleninové polévky, je tento recept pro vás jako dělaný. Jemný pórkový krém s hráškem můžete ozvláštnit špetkou šafránu.

Suroviny
pórek 2 ks
cibule 1 ks
máslo 30 g
zeleninový vývar 1 l
velká brambora, nakrájená na kostičky 1 ks
hrášek 100 g
Na závěr:
středně velký vaječný bílek 1 ks
šafrán 1 špetka
hladká mouka 1 lžíce
olej na smažení
Postup
1

Nechte si stanou asi 10 cm pórku na zdobení. Ostatní pórek nakrájejte na plátky a ve velkém hrnci jej spolu s cibulí duste na másle asi 10 minut, dokud pórek nezměkne. Přilijte 1 litr vývaru. Přiveďte do varu, přidejte brambory a na mírném ohni vařte 10 minut. Přidejte hrášek a vařte dalších 10 minut.

2

Mezitím dejte bílek do misky, přidejte vlákna šafránu a nechte jej prolnout. Rezervní pórek nakrájejte na kolečka a dejte ho rozdrobený na jednotlivé proužky do studené vody. Vyšlehejte bílek, všlehejte mouku, sůl a pepř a vytvořte hladké těstíčko.

3

Polévku rozmixujte v mixéru, dokud nebude úplně hladká (nebo ji nechte hrudkovitou, pokud to máte raději). Dochuťte a přihřejte, je-li potřeba.

4

V malé pánvi rozpalte olej, nechte okapat a osušte kolečka pórku, namočte je v těstíčku a opékejte je, až budou zlatá a křupavá. Osušte je na papírové utěrce. Nalijte polévku do mísy, přidejte křupavé pórkové kroužky a dochuťte.

5

PRIMA TIP: K ponoření koleček pórku do těstíčka použijte vidličku, na vyjmutí z rozpáleného oleje použijte děrovanou lžíci. Pro extra speciální jemnou polévku přidejte smetanu.

Videa

reklama

reklama