Popsicles - jahoda, růže, šampaňské

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Popsicles - jahoda, růže, šampaňské Foto:
Popsicles - jahoda, růže, šampaňské
Foto: Kitchenette.cz

Popsicles se dnes staly opravdu populární záležitostí nejen v dětských kruzích. Po celém světě vyrůstají malé cool nanukárny, které se specializují pouze na tyto mražené delikatesy. Spolu s rozvojem gastronomie se i jejich receptury rozvětvily do neskutečně nápaditých a harmonických kombinací.

Staňte se na okamžik alchymistou a vyzkoušejte zkombinovat ovoce s kořením a třeba vašim oblíbeným čajem. Skvělý je jasmín, ibišek či earl grey.
Na slazení se používá základní cukrový sirup, ale můžete jej nahradit jedním z alternativních variant, jako je javorový, agávový, datlový nebo třeba med. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušejte například bezinkový sirup z květů v kombinaci s krátce povařenou rebarborou.
Pak také můžete přidat mléčnou složku v podobě zakysané smetany, mascarpone či jogurtu. K jahodám je například skvělé mascarpone s vanilkou a balzamikem.
Pokud budete chtít zapojit koření, jako je vanilka, badyán, hřebíček nebo například fenykl, dejte toto koření do hrnce již při výrobě sirupu, krásně pak pustí své aroma. Další možností je použít do směsi přírodní extrakt nebo vonnou silici. K svěžímu ovoci se nabízí dnes tak populární růže či pomerančové květy, jasmín, levandule, fialka...
Poslední tip je kapka alkoholu. Trocha šampaňského, lžička rumu nebo třeba "slza" likéru určitě výslednou chuť jen posune kupředu. Alkoholu ale nedávejte více než 15 %.

Suroviny
Základní sirup:
třtinový sirup 200 g
voda 200 ml
koření či bylinky
Ostatní ingredience na nanuky:
jahody 300 g
základní sirup 100 ml
šampaňské 50 ml
pár kapek růžové silice nebo lžíce růžové vody
forma na nanuky
dřívky
Postup
1

Smíchejte vodu s cukrem v malém hrnci a za stálého míchání jemně povařte, dokud se sirup nestane transparentním. Než se začne směs vařit, přidejte koření či bylinky. Vyzkoušejte vanilku, badyán, skořici, levanduli, čaj černý, zelený či například ibiškový. Čerstvou mátu, bazalku a jiné čerstvé bylinky je lepší rozmixovat přímo s ovocem.

2

Pomocí blenderu rozmixujte všechny ingredience na hladké pyré. Naplňte jím formičky a dejte do mrazáků. Pokud Vaše formičky nemají rovnou i možnost zafixovat dřevěnou špachtli, nechte pyré lehce zamrznout a až později, když zhoustne, zasuňte dřívka. Jestli formičky nevlastníte, můžete improvizovat a použít třeba malé plastové kelímky nebo košíčky na muffiny.

Popsicles - jahoda, růže, šampaňské Foto:

Popsicles - jahoda, růže, šampaňské, foto: Kitchenette.cz

Objevte nejkrásnější český food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích a nejosobitějších food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje je známou vizážistkou, která se z prostředí módy přesunula do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Markéta vydala také nádhernou kuchařku Rok v kuchyni, která by neměla chybět v knihovně žádného milovníka jídla, je totiž úžasná a velmi inspirativní.

A v neposlední řadě se podívejte na Markétin e-shop Kitchenetteshop.cz, kde najdete zajímavé, užitečné i krásné věci k vaření i k servírování.

Videa

reklama

reklama