Pomerančová bábovka

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 kousků
Pomerančová bábovka Foto:
Pomerančová bábovka
Foto: Francouzská venkovská kuchyně

Tam, kde pomeranče nerostou, představovaly vzácný dárek, který se objevil jen při speciálních příležitostech – třeba na Vánoce. Šťavnaté oranžové koule připomínají dávné léto a mezi všemi pečeněmi, cukrovím a alkoholem krásně uklidní trávení. Zkuste letos novoroční bábovku trochu zdravěji.

Článek

Nejlepší recepty na bábovku Foto:

12 nejlepších receptů na bábovku

Pokud jste se alespoň jednou odhodlali upéct něco sladkého, je vysoká pravděpodobnost, že to byla právě bábovka. Snad nejtradičnější český moučník je totiž jednoduchý a...
Suroviny
jemná mořská sůl 1/2 lžičky
pomeranč, nejlépe bio 1 ks
větší vejce 3 ks
rozpuštěné máslo 200 g
pomerančový likér 60 ml
Postup
1

Bábovkovou formu vymažte máslem. Do středně velké mísy prosejte mouku a promíchejte s práškem do pečiva a solí.

2

Z pomeranče nastrouhejte kůru na ozdobu, pak ho oloupejte, dužinu nakrájejte na větší kousky a rozmixujte na pyré.

3

Ve velké míse šlehejte vejce s cukrem, dokud není směs světlá a nadýchaná. Přimíchejte rozmixovaný pomeranč, moučnou směs a nakonec rozpuštěné máslo a pomerančový likér.

4

Těsto vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 až 50 minut dozlatohněda, dokud není nůž, který do koláče zapíchnete, po vytažení čistý. Nechte bábovku 5 minut chladnout, vyklopte ji z formy a nechte vychladnout úplně.

5

Před podáváním posypte strouhanou pomerančovou kůrou dle chuti.

Francouzská venkovská kuchyně Foto:

Francouzská venkovská kuchyně

Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama