Pomalu vařený vepřový jazyk

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Pomalu vařený vepřový jazyk Foto:
Pomalu vařený vepřový jazyk
Foto: Hovory s řezníkem

Jazyk má tak jemnou konzistenci a tak zajímavou chuť, že by bylo škoda, kdybyste mu nikdy nedali šanci jen proto, že víte, co s ním během života zvíře dělá. Nejlepší chuť získáte pomalým vařením, na minutku ho rozhodně nezkoušejte.

Pokud už nutně potřebujete mít jazyk opečený, nejprve ho uvařte, oloupejte, nakrájejte napříč na tenké plátky a teprve ty krátce a svižně opečte v pánvi.

Suroviny
vepřový jazky (neuzený) 2 ks
rostlinný olej 1 lžíce
cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
suché bílé víno 100 ml
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Postup
1

Jazyky důkladně omyjte ve studené vodě a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek také oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte cibuli a na středně silném plameni ji osmahněte, až začne zlátnout. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte a opékejte, až bude zlátnout i on. Zalijte bílým vínem a vařte, dokud se víno téměř nevypaří. Poté přilijte 500 ml vody, osolte dvěma velkými špetkami soli a přiveďte k varu.

2

Do vroucí vody vložte oba jazyky, ztlumte plamen na minimum a naprosto zvolna, bez viditelného varu vařte 2 a půl hodiny. V případě potřeby dolijte odpařenou vodu tak, aby jazyky byly stále těsně ponořené.

3

Jazyky vyjměte z vývaru a hned je na chvíli vložte do mísy se studenou vodou, aby šly lépe oloupat. Zbytek vývaru v kastrolu přiveďte k prudšímu varu a bez pokličky vařte, dokud se neodpaří na omáčku sirupové konzistence, tedy asi na čtvrtinu původního množství. Nakonec omáčku přeceďte.

4

Zatímco se svařuje omáčka, jazyky oloupejte směrem od kořene ke špičce. Jejich maso je sice velmi jemné a měkké, ale přesto mu svědčí nakrájení na tenké, příčné plátky. Těsně před podáváním tedy stažené jazyky nakrájejte, naaranžujte na přílohu a přelijte omáčkou. Kromě bramborové kaše s cibulkou si tuhle dobrotu užijete taky s tradiční svarbou – hrachem s kroupami.

Pomalu vařený vepřový jazyk Foto: Hovory s řezníkem

Pomalu vařený vepřový jazyk. Foto: Hovory s řezníkem

 

Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí 

Hovory s řezníkemJana Florentýna Zatloukalová

Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě?

Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press a seženete ji v knihkupectvích za 599 Kč.

Videa

reklama

reklama