Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou Foto:
Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou
Foto: www.iprima.cz

Dopřejte tradičnímu bůčku nový kabátek. Oblíbená šťavnatá pečínka získá nový rozměr díky přelivu ze sladké marmelády. V troubě krásně zkaramelizuje a propojí se s chutí česneku, kmínu a vína. Chutě můžete obměňovat podle druhu marmelády, my doporučujeme povidla nebo višňovou.

Suroviny
vepřový bůček 600 g
na marinádu:
česnek 2 stroužky
olivový olej 1 lžíce
kmín 1 špetka
sůl a čerstvě namletý pepř 1 špetka
na potírání:
hustá tmavá domácí marmeláda 1 lžíce
bílé víno 50 ml
Postup
1

Připravte si marinádu. V misce smíchejte utřený česnek, olivový olej, kmín, sůl a pepř. Bůček vložte do pekáče, pokrájejte kůži a do zářezů a na maso vetřete připravenou směs. Přikryjte fólií a na hodinu uložte do lednice.

2

Předehřejte troubu na 150 ˚C.

3

Podlijte maso 50 ml vody, přikryjte alobalem a vložte do trouby. Maso se bude pomalu péct přibližně 2 hodiny. Vyndejte bůček z pekáče, odřízněte z něj tučnou kůži, pokud chcete, a vraťte zpět do pekáče. Teplotu v troubě zvyšte na 220 ˚C.

4

Zatímco se maso peče, připravte si směs na potírání. Marmeládu spolu s vínem zahřívejte v malém rendlíčku, než začne směs bublat a bude lepkavá.

5

Takto připravenou směsí přelijte bůček a nezakrytý pečte dalších 15–20 minut, dokud nebude zlatohnědý. Nakrájejte na plátky a servírujte.

Videa

reklama

reklama