Pomalu pečený bůček

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
Pomalu pečený bůček Foto:
Pomalu pečený bůček
Foto: isifa.com

Tento relativně levný kus vepřového se poslední dobou stal stabilní součástí jídelních lístků špičkové gastronomie. Pomalu pečený je tenhle kousek vepřového skutečně křehoučká delikatesa. Tučná vrstva nahoře a jemné maso vespodu spolu vytvoří pomalým a dlouhým pečením vláčnou pochoutku.

Suroviny
vepřový bůček 500–750 g
čerstvě nasekaný rozmarýn 1 lžíce
lehce opražená fenyklová semínka 1 lžíce
česnek, oloupaný 2 stroužky
vločky mořské soli 1 lžíce
cibule, oloupaná a nakrájená na plátky 2 ks
vepřový vývar 300 ml
Postup
1

Na nařezání kůže a tuku nahoře použijte ostrý nůž, abyste si byli jisti, že vrstvu důkladně proříznete. Kůži a vrstvu tuku důkladně příčně nařízněte. Dejte maso do dřezu a přelijte je vařící vodou. Kůže se tak stáhne a pečením zkřehne a bude křupavá. Maso důkladně osušte papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte na vzduchu asi 30 minut doschnout.

2

Ve hmoždíři roztlučte dohromady rozmarýn, fenykl a česnek. Společně se solí vetřete tuto směs do kůže a tuku.

3

Rozehřejte troubu na 220 °C, u plynové na stupeň 7. Do pekáče nasypte cibuli a na ni nalijte vývar, vepřové položte navrch cibule a pečte 30 minut. Potom snižte teplotu na 150 °C, u plynové trouby na stupeň 2 a pečte další 1,5–2 hodiny, dokud nebude maso křehké a kůže křupavá.

4

Maso vyndejte z trouby a nechte je 10–15 minut na teplém místě odpočívat. Potom maso napříč (na šířku) nakrájejte a podávejte se šťouchanými brambory, zelenými fazolkami a šťávou z pekáče.

Pomalu pečený bůček Foto: isifa.com

Pomalu pečený bůček, foto: isifa.com

Pomalu pečený bůček Foto: isifa.com

Pomalu pečený bůček, foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama