Pomalu pečená hovězí žebírka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Pomalu pečená hovězí žebírka Foto:
Pomalu pečená hovězí žebírka
Foto: archiv Spak

Jestli je momentálně nějaký trend v oblasti přípravy pokrmů, pak je to jistě tzv. slow cooking. Pomalé vaření ve výsledku šetří čas, protože od momentu, kdy jídlo vložíte do trouby, se o něj nemusíte vůbec starat. Jakmile ochutnáte pomalu pečené masíčko, už nebudete chtít jiné.

Suroviny
krátká hovězí žebra 2x 1,5 kg
mořská sůl a čerstvě nadrcený pepř
rozmarýn
BBQ omáčka:
kečup (např. Gourmet jemný Spak) 180 ml
tmavé pivo 150 ml
červený vinný ocet 4 lžíce
hořčice 1 lžička
med 4 lžičky
Postup
1

Hovězí žebra odblaňte, osolte kvalitní mořskou solí a opepřete. Lehce je pokapejte olivovým olejem a následně všechny ingredience vmasírujte do masa.

2

Dejte do pekáče a celé to pečlivě zabalte do alobalu. Do předehřáté trouby na 100 °C vložte žebírka, která pomalu pečte po dobu 7 až 8 hodin. Po této době pekáček vyndejte z trouby, žebírka nechte odpočinout na talíři a z výpeku připravte omáčku.

3

Do výpeku přidejte jemný kečup, tmavé pivo, worcester, vinný ocet, med a hořčici. Ingredience spolu svařte, až dostanete krásně hustou omáčku o konzistenci sirupu. Omáčkou poté důkladně potřete žebírka, přidejte snítku rozmarýnu a vraťte do trouby o stejné teplotě, tentokrát již odkryté, na dobu 20 až 40 minut.

4

Po vyndání z trouby nechte maso 10 minut odpočinout, nakrájejte na jednotlivá žebírka a podávejte nejlépe se zelným salátem a čerstvým chlebem.

Článek

Rumboží žebírka  Foto:

14 receptů na šťavnatá žebírka aneb Nejlepší obíračka!

Upečeným žebírkům obaleným šťavnatým masem se dá jen těžko odolat. Vzbuzuje v nás pocity lovců, a většina z nás si čas od času ráda dopřeje ten pocit vzít do ruky kost a...
Videa

reklama

reklama