Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami  Foto:
Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Výtečná polévka, v které krásně vynikne chuť jednotlivých druhů zeleniny, je skvělá jako první chod slavnostního obědu nebo perfektní lehká večeře. Díky zajímavým sýrovým taštičkám i příjemně zasytí.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
máslo 3 lžíce
mrkev, na kolečka 3 ks
malý celer, na nudličky 1/2 ks
pórek, na kolečka 1/2 ks
česnek 2 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
špetka muškátového květu
zelené a žluté fazolové lusky 1 hrst od každého
hrášek (čerstvý nebo mražený) 100 g
špenát nebo mangold 1 hrst
hladkolistá petržel, libeček, nať celeru, pažitka 1 hrst nebo dle chuti
Taštičky:
hladká mouka 80–100 g (podle velikosti vajec)
vejce 2 ks
strouhaný parmazán 50 g + trochu navrch
šunka 2 plátky
čerstvá strouhanka 1 lžíce
sekané listy šalvěje nebo oregana 1 lžíce
Postup
1

Nejprve si připravte taštičky. Do mouky udělejte důlek, vyklepněte do něj 1 celé vajíčko a vypracujte pevné hladké těsto (při větším množství těsta vám práci vám usnadní robot, ale ručně to zvládnete také). Těsto přikryjte, nechte chvíli odpočinout a mezitím si nakrájejte šunku a nastrouhejte parmazán. Parmazán nasypte do misky, přidejte šunku, strouhanku, bylinky a žloutek a umíchejte náplň.

2

Z hladkého těsta vyválejte tenký plát na pomoučeném válu. Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka (ideální je vykrajovátko na linecké). Do středu každého kolečka dejte lžičku náplně, okraje potřete rozšlehaným bílkem a pak kolečko přeložte, okraje stlačte k sobě. Snažte se, aby při překrývání uvnitř taštiček nezbyla velká vzduchová bublina. Taštičky nechte odpočívat pod utěrkou a mezitím si připravte polévku.

3

Očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu. Mrkev a pórek na kolečka, celer na nudličky, česnek na plátky, fazolky šikmo překrojte. V kastrolu rozpusťte máslo, na něj dejte mrkev a celer a cca tři minuty opékejte za občasného promíchání. Pak přidejte pórek, česnek, opékejte další dvě minuty, zalijte 1 litrem horké vody a nechte vařit cca 8 minut. Ochutnejte, a pokud je potřeba, přisolte. Pak přidejte fazolky, přiveďte k varu a vložte taštičky. Vařte dalších cca 5 minut. Na závěr vložte hrášek a posekaný špenát a nechte už jen projít varem. Posypte zelenými natěmi a pažitkou a podávejte.

Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami  Foto: Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti – zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama